Els advocats d'Alerta Solidària neguen tot el que recull el sumari dels CDR detinguts el 23-S acusats de terrorisme. Diuen que les declaracions davant la policia es van fer sota amenaça i coaccionats i treballen per impugnar els interrogatoris de Jordi Ros i Ferran Jolis, que són els que expliquen tot el relat del complot per assaltar el Parlament de Catalunya amb la connivència del president de la Generalitat, Quim Torra. 

Els advocats argumenten que es va trigar entre 5 i 25 dies a poder accedir a un advocat de confiança per als detinguts i que les condicions sota custòdia van ser inhumanes: "Les van traslladar encaputxades, van estar dies sense dormir i les van interrogar de matinada i durant hores sense cap tipus de garantia jurídica".

"No hi ha cap element dins el sumari que pugui sostenir les acusacions de terrorisme", diu Xavier Pellicer, portaveu dels advocats. Sobre la presumpta implicació de Quim Torra, Pellicer diu que "forma part d'un relat polític que pretén criminalitzar l'independentisme".

El sumari ha arribat als mitjans de comunicació gairebé dues setmanes després que se n'hagi aixecat el secret i un cop ja s'ha digitalitzat. Era de preveure que aquesta setmana es comencés a fer públic, l'única setmana de campanya electoral per a les eleccions al Congrés dels Diputats. Les declaracions i els seguiments policials que consten al sumari ofereixen una visió d'un grup amb personalitats curioses parlant en clau i buscant la manera de proclamar la independència. Però no s'ha trobat ni plans per fer esclatar res ni explosius. 

"Els materials es compren legalment i ells hauran de demostrar que fossin per fer explosius" diu el portaveu d'Alerta Solidària. I remarca que "ni l'ocupació d'un Parlament, ni la d'un banc ni la d'una universitat és terrorisme, sinó un dret de manifestació".

Xavier Pellicer assegura que "en algun moment es farà justícia, però serà lenta i tardana pels drets que s'han vulnerat". Mentre es treballa per impugnar les declaracions incriminatòries, també s'estan fent els tràmits perquè els 7 empresonats surtin en llibertat. La setmana que ve hi haurà una vista per revisar la presó d'un dels detinguts.