Protecció Civil treballa per ajustar les mesures anti-Covid-19 per a aquesta tardor i aquest hivern. I ho fa, sobretot, amb la vista fixada al Nadal. Les festes, on se surt més per fer comprar, on hi ha els àpats familiars i les aglomeracions dels actes com poden ser les cavalcades, preocupen els tècnics de Protecció Civil, que treballen per evitar els contagis i alhora garantir les relacions socials habituals d'aquestes festes que afecten molt directament, també, les criatures. 

La gestió de Protecció Civil és clau i, de fet, ha estat el departament millor valorat per la ciutadania en la gestió de la Covid amb un 7, segons el CEO, per sobre de la gestió de les residències del Departament de Benestar i Família, que suspèn amb un 4, la tornada a l'escola d'Ensenyament, amb un 5'29, o l'atenció sanitària, que es valora amb un 6. 

"Ens trobem en un punt que creiem que és important, que és un moment estratègic, de com pot evolucionar l'emergència els propers mesos", diu Sergio Delgado, subdirector de Protecció Civil de la Generalitat.

Proteccio Civil Mossos SEM Salut Conselleria Interior Coronavirus CESICAT - Sergi Alcazar

El PROCICAT no treu la mirada de les festes de Nadal. Són claus i, tot i que ara la limitació de les trobades en l'àmbit familiar i d'oci és de 6 persones, la xifra es podria modificar segons situacions, zones i tipologies. Però mentre no es concreti Delgado incideix en el et que "hi ha un seguit d'hàbits en l'àmbit privat que s'han de poder corregir, sobretot en relació amb la mascareta i el contacte amb persones de l'entorn més proper".

Ara mateix, tot i que la gran part de la ciutadania segueix les mesures correctament, encara hi ha persones que s'abaixen la mascareta quan van pel carrer i parlen per telèfon, o que se la treuen quan estan asseguts en una taula d'un bar o en trobades familiars amb germans, pares, cosins i familiars que no veuen cada dia, sinó de tant en tant. En aquest sentit, s'ha detectat "una dificultat per mantenir les pautes".

També preocupa l'arribada del fred i amb aquest, la substitució dels actes en espais a l'aire lliure per activitats o trobades en espais tancats. "Han començat les escoles i arriben dates especials que comportaran un canvi d'hàbits com Tots Sants i Nadal", explica Delgado. Ara es treballa amb la previsió que ha aportat l'experiència dels darrers mesos, des del mes de març. La reducció de 10 a 6 persones en les trobades pot ajudar a conscienciar encara més la gent en l'àmbit privat. "El punt de relaxació no és al cinema, ni a les activitats, és a l'àmbit privat. No volem criminalitzar-lo perquè entenem que és molt difícil aplicar aquesta normalitat a l'entorn familiar", explica Sergio Delgado.

La paradoxa de viatjar en transport públic, però no ser més de 6 a taula

A Protecció Civil són conscients que demanar no ser més de sis en trobades familiars i d'oci xoca amb el fet d'anar cada dia a treballar en transport públic on és difícil mantenir les distàncies. En aquest sentit, Delgado, explica que "en el transport, és evident que és un espai tancat amb gent i que no es pot garantir la distància ideal que ens agradaria a tots, però també és veritat que és un espai on hi ha un compliment molt generalitzat dels ciutadans de les mesures". 

"Nosaltres voldríem que en el transport public hi pogués haver un metre distància? Sí. És l'escenari ideal? No.", matisa el subdirector de Protecció Civil. 

metro coronavirus Barcelona EFE

"El problema és que en l'espai privat ens treiem la mascareta i tenim contacte físic. Tenim una activitat que és de més risc en el sentit que no fem ús de les mesures de prevenció" i, segons el Departament de Salut, en les trobades familiars hi ha una part important dels contagis. En el rerefons de tot plegat hi ha l'economia: "Estem apel·lant a poder adaptar-nos a aquesta dificultat per poder mantenir l'activitat social i que aquesta activitat social no afecti, de retruc, les activitats econòmiques". 

Delgado, però, admet que són conscients que "el ciutadà pot percebre incongruències quan pugem els aforaments de cinemes, teatres i auditoris al 70% i el baixem en les reunions o trobades a 6 persones".  "Si nosaltres som asimptomàtics i portem el virus, el virus no es queda fora de casa", explica Delgado perquè la ciutadania prengui consciència. 

Com vindran els Reis d'Orient?

"Hem de començar a pensar com farem aquest Nadal i la ciutadania ha de prendre consciència que els sopars i dinars amb la família no seran com habitualment i, de fet, tindran limitacions", explica Sergio Delgado. Serà un Nadal de 'cada ovella al seu corral', però el departament d'Interior vol vetllar per la seguretat col·lectiva i que no es deixin de fer activitats perquè psicològicament la ciutadania no pot patir més.

A menys de dos mesos per Nadal, Protecció Civil vol preparar la ciutadania. Es treballarà amb pautes molt concretes. "Hem de fer l'esforç d'establir pautes per ajudar la gent a aplicar les mesures. Que identifiquin bé quins són els moments de risc. Som conscients que hi ha un cansament i algunes mesures, si no les expliquem bé, hi pot haver una certa incomprensió perquè es limita l'oci però l'activitat laboral continua igual". 

reis mags orients cavalcada barcelona 2019

Cavalcada Barcelona 2019

Les fires, les cavalcades, les activitats infantils o fins i tot els patges reials que recullen les cartes estan sota l'anàlisi dels tècnics per mirar d'apartar el Nadal de la Covid-19: "També treballarem perquè els ajuntaments i les activitats es puguin adaptar i puguin tenir pautes i protocols per fer-les amb seguretat. "Hem d'intentar fer el que es pugui fer, perquè com a societat ho necessitem però ho hem d'adaptar tot".

Sobre els àpats nadalencs, Delgado obre la possibilitat d'adaptar els sis comensals a cada situació: "Hem d'avaluar l'impacte de la reducció de 10 a 6. Hem de fer una feina d'afinar molt bé aquest número 6, què vol dir i tenir marge suficient per ajustar aquest número 6, que ara és estàndard a diferents situacions. D'aquí al Nadal treballarem per ajustar la mesura i si podem trobar una certa compatibilització amb el risc epidèmic".

"No serà un Nadal estàndard sinó és que hi ha un canvi molt positiu", sentencia Delgado. Però matisa que "els nens han de poder anar a veure els reis, s'han de poder comprar regals, però s'hauran d'evitar les aglomeracions".  

L'arribada dels Reis d'Orient haurà de ser diferent i el lliurament de les cartes als carters reials, també. Però des de Protecció Civil es manté que no cal suspendre aquests actes, només evitar el contacte físic i, aquest any, les tradicionals fotografies de les criatures assegudes a la falda dels Reis i patges.

Com poden afectar psicològicament a la ciutadania les mesures

"Volem que es pugui fer la part social, però s'ha de fer amb una certa adaptació. Volem que es puguin fer reunions familiars. És un tema que ens preocupa. Mirem el nostre entorn més immediat, viem com estan a Madrid, a França... Volem explicar-ho molt bé perquè la gent li trobi la lògica, no es desanimi i vulgui de deixar de complir les normes perquè son aleatòries o improvisacions", diu Delgado.

"Volem que la gent vulgui fer oci. La mesura que fulmina l'oci és el confinament", especifica el subdirector de Protecció Civil.

Sobre la suspensió de festes i actes per part dels ajuntaments, Delgado recorda que "es van fer els plans de cultura per concretar com aplicar les mesures perquè es faci cultura i oci. Hem volgut donar pautes al sector i als ajuntaments. Quan un ajuntament suspèn activiats, no els podem obligar a no suspendre-les, però sí que pensem que s'han de poder fer activitats".