El govern francès ha posat en alerta tots els francesos residents a l'estranger i els ha demanat extremar la prudència, després de l'atac gihadista de Niça i de l'onada de protestes antifranceses que estan tenint lloc a països musulmans. Els ha enviat un missatge d'"urgència atemptat", que és nivell d'alerta més elevat.

El ministre d'Afers Exteriors, Jean-Yves Le Drian, ha demanat als francesos que viuen a 'estranger que vigilin perquè l'amenaça integrista contra els interessos francesos està "a tot arreu"

"El missatge d'urgència atemptat es va enviar ahir a la nit a tots els nostres nacionals a l'estranger, sigui quin siguin el lloc on visquin", ha declarat aquest divendres Le Drian després d'una reunió del Consell de Defensa, celebrat arran de l'assassinat de tres persones davant la basílica de Nostra Senyora de l'Assumpció a Niça.

El ministre ha ordenat als ambaixadors que demanin reforçar la vigilància davant els liceus francesos i altres interessos del país a l'exterior. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha indicat que no estan en guerra contra cap religió, sinó contra una ideologia, "la ideologia islamista".

Mentrestant, en nombrosos països musulmans s'han produït protestes antifranceses. 

Aquest ha estat el cas de l'esplanada de les mesquites, on hi havia el temple de Jerusalem abans que fos enderrocat pels romans. Centenars d'àrabs musulmans s'han concentrat cridant contra el president francès, Emmanuel Macron, i l'han titllat fins i tot d'"enemic de Déu". Hi ha hagut 3 detinguts. A l'esplanada està prohibida tota manifestació.

S'han produït protestes similars al Pakistan, l'Afganistan, Bangladesh, l'Índia i fins i tot Rússia, i se n'estan convocant també al Líban i a d'altres països. El Consell Superior d'Ulemes del Marroc ha ordenat no parlar de les caricatures de Mahoma en els parlaments d'avui divendres a les mesquites.