L'extrema dreta segueix prenent força. Vox és el partit que més creix en les enquestes electorals elaborades per 40dB, per a El País i la Cadena SER, i per NC Report, per La Razón. Entre els dos sondejos hi ha petites discrepàncies, però a grans trets presenten un escenari polític similar: El PSOE recupera el lideratge electoral, el PP queda relegat a la segona posició i el partit de Santiago Abascal es reforça com a tercera força a l'hemicicle sumant entre 17 i 19 nous escons, situant-los entre els 69 i els 71 nus diputats. 

reparto escanyons hemicisclo larazon Font: La Razón
reparto escanyons hemicisclo elpais
Font: El País

Si actualment hi haguessin eleccions, el partit d'Abascal recolliria el 19% dels vots, el que són quatre punts més que a les eleccions de 2019. La guerra fratricida al PP ha jugat un paper fonamental la consolidació de Vox al Congrés dels diputats. Els populars han passat d'encapçalar gran part dels sondejos a quedar darrere del PSOE. D'ençà que l'enfrontament entre Pablo Casado, exlíder del PP,  i Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, els populars s'han ressentit a les enquestes, situació que amb la irrupció de Feijoó no ha canviat. Actualment, el PP sumaria entre 88 i 92 diputats. Aquesta àmplia forquilla obre la porta a dos escenaris: que tregui menys representants que els 89 que té ara com ara o que creixi lleugerament. Tot plegat, però, no permetria un govern amb majoria de les dues principals forces de la dreta espanyola 

Gran part dels vots que consoliden la posició de Vox venen directament del PP, segons exposa 40dB. Aproximadament el 19% dels votants que l'any 2019 en apostar pel PP canviarien el seu vot per donar suport a la formació d'Abascal. D'aquesta manera, els votants populars són els que més es decanten per Vox, seguits per Ciutadans amb 9% de transferència de vot a l'extrema dreta, els quals només traurien un representant en unes noves eleccions. A més, la formació d'Abascal mostra el percentatge més alt de fidelitat de vot: el 85,4%. tranferencia de voto elpais

L'esquerra espanyola esmorteix el cop

El PSOE recupera el lideratge a les enquestes, malgrat que en unes eleccions perdre representants. El partit liderat per Pedro Sánchez passaria de 120 diputats a 100 o 109, en els dos casos els socialistes enfronten una bona pèrdua de diputats. Una situació similar a la que viuen els seus socis de govern. Unidas Podemos també perden representants respecte a l'any 2019, però, en els dos sondejos, el partit recula menys que en altres ocasions. La formació morada aspiraria a passar dels 35 diputats actuals a 25 o 32. Entre els partits d'esquerra espanyols només creix Más País, que arribaria als 5 diputats. 

Més diversitat a l'hemicicle

La diversitat es consolida al Congrés dels Diputats deixant lluny l'era bipartidista. Com ja ha passat en sondejos anteriors l'època de les grans majories i els grans partits queda enrere i altres projectes polítics es tornen decisius al Congrés. Un cop més les enquestes indiquen que partits com ERC, Junts per Catalunya i la CUP repetirien el seu resultat: 13, 8 i 2 diputats, respectivament.