Tots els barons li havien demanat que fes el pas. Fins i tot Pablo Casado li ho havia reclamat, tant en privat com en públic. I així ho ha fet Alberto Núñez Feijóo. Davant dels seus companys gallecs, el president de la Xunta ho ha oficialitzat: optarà a agafar les regnes del Partit Popular al Congrés que tindrà lloc els dies 1 i 2 d'abril a Sevilla. Segons ha explicat, una decisió que és "precipitada" pels esdeveniments de les últimes setmanes, però també "meditada". I ha deixat clar que no deixarà la presidència de la Xunta -càrrec que ostenta des de fa més d'una dècada- "en un mes", sinó que la transició podria ser més pausada. Si ha trigat a fer el pas, ha justificat, és perquè la seva prioritat sempe ha estat Galícia.

No ha fet falta ni votació; la Junta Directiva del PP gallec li ha permès participar de la cursa per aclamació. "Em sento en l'obligació institucional i moral de posar-me a disposició del meu partit i del meu país per garantir el govern sòlid, serè, fiable i solvent que necessita Espanya", ha assegurat el president de la Xunta davant dels seus. "Crec que puc, amb un partit unit, assolir el nostre objectiu. Espanya ens està esperant i en el PP trobarà el partit per governar", ha reblat.

 

No han trigat les mostres de suport. Una de les primeres, quan aquest migdia Feijóo hi ha aplanat el camí, ha estat la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que l'ha felicitat a les xarxes: "El pas d'Alberto Núñez Feijóo és agrair per tot el PP. Només hi ha un camí per canviar el govern de Sánchez: mirar endavant i lliurar el millor de nosaltres mateixos".

Des d'un bon principi, en plena guerra entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, totes les mirades van estar fixades en el dirigent gallec. Ell va liderar les converses amb els barons per a intentar buscar una sortida. Els mateixos barons que la setmana passada van aclamar-lo públicament com a futur líder del partit. També Pablo Casado li va demanar que agafés les regnes del partit, en una reunió privada que van mantenir ara fa una setmana al despatx de Gènova.

Ahir ho va fer públicament. En el seu comiat, davant la Junta Directiva Nacional, Pablo Casado va instar el president gallec Alberto Núñez Feijóo a agafar les regnes del Partit Popular que ell deixa. El president sortint del PP va aprofitar la seva intervenció per reclamar que el partit no pateixi més sobresalts, que es construeixi un nou lideratge amb un "projecte d'unitat". Més enllà del futur de la formació, Casado també va deixar clar que marxa "amb la consciència molt tranquil·la", malgrat el desgast i els atacs patits durant les últimes dues setmanes en la seva guerra amb la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso.

S'ha fet esperar una setmana, des de la reunió amb els barons a Gènova que va fixar la convocatòria d'un congrés extraordinari. Ha volgut ser molt escrupulós amb els procediments internos. Ja està convocat el XX Congrés del PP, que tindrà lloc els dies 1 i 2 d'abril a la ciutat de Sevilla. Ara caldrà veure si és una candidatura unitària o li surt algun rival, certament amb poques opcions.