La majoria dels alemanys rebutja l’extradició del president Carles Puigdemont, segons una enquesta del diari conservador Welt elaborada per l’Institut Civey. La pregunta és “Cal extradir l'expresident regional català Puigdemont a Espanya?”. La majoria és justa. El 51% diu que no; el 35% que sí i un 14% no ho sap. L’oposició a l’extradició és majoritària en tots els segments ideològics excepte entre els votants de la CDU/CSU, la coalició democristiana de la cancellera Merkel.

Vist d'una altra manera, si el cas Puigdemont tingués algun pes en una hipotètica campanya electoral, l'opció més popular per als partits seria refusar l'extradició. D'altra banda, és un indicador que aquest afer ha entrat de ple en la vida pública alemanya i que la gran majoria de ciutadans en té una opinió formada.

Entre els votants dels “partits de govern”, les diferències són més estretes. Dels Verds, s’hi oposen el 49% (el 34% hi estan a favor); dels del socialdemòcrata SPD són el 46% i el 41%, respectivament; dels liberals del FDP el 44% i el 40%. Dels partidaris de la CDU/CSU, el 51% és en favor de la deportació i el 33% en contra.

Als extrems de l’arc partidari, l’oposició a lliurar Puigdemont és clara: no ho volen el 71% dels votants del partit postcomunista Die Linke (L’Esquerra) i el 66% de l’euròfoba i xenòfoba Alternativa per Alemanya (AfD).

Entre els alemanys occidentals, rebutgen l’extradició el 49% (el 36% la vol), xifra que s’enfila al 59% entre els össis, els alemanys orientals (el 29% la vol). La raó de la diferència, segons Welt, és que tant AfD com Die Linke tenen més seguidors en els estats de l’antiga RDA. Val a dir que la cancellera Merkel també és össi.

Per sexes, la proporció de partidaris de no lliurar Puigdemont és més alta entre dones que entre homes. El 56% de les dones s’oposa a l’extradició (29% en són favorables). Entre els homes, el 47% s'hi oposa (el 40% hi està a favor).

Van respondre l’enquesta 5.057 persones entre el 26 i el 28 de març. L'error estadístic dels resultats és del 2,5%.

L'euroordre cursada per Espanya està ara en mans de la Fiscalia de Schleswig-Holstein, l'estat federat on Puigdemont va ser detingut dilluns passat. La fiscalia ha de decidir si demana l'execució de l'extradició al Tribunal Territorial de Schleswig. Els advocats a Alemanya del president Puigdemont han reclamat al govern federal  que eviti el lliurament del seu client a Espanya, en una declaració per escrit publicada aquest dijous.

Il·lustració sobre una vinyeta de Pepschl al diari Süddeutsche Zeitung