Els advocats a Alemanya del president català exiliat Carles Puigdemont van reclamar al govern d'Angela Merkel que eviti el lliurament del seu client a Espanya, en una declaració per escrit publicada avui.

Amb independència del procés judicial, els advocats Wolfgang Schomburg i Sören Schomburg van indicar que esperen "que el Govern alemany —igual que han fet ja altres governs d'altres Estats europeus— faci servir la possibilitat prevista expressament per la llei i no consenti l'extradició de Carles Puigdemont".

"Les acusacions són injustificades. Per això és evidentment il·lícita la petició d'extradició i són patents les raons polítiques de la seva prossecució penal", van denunciar els advocats del líder independentista en presó preventiva des de la seva detenció diumenge en una autopista al nord d'Alemanya.

Partint d'això, la defensa alemanya del polític català confia que "la Justícia alemanya eviti el lliurament de Carles Puigdemont a Espanya i li torni la seva llibertat".

"Independentment de quines posicions es defensin en el cas del referèndum d'independència català, ha de prevaler l'evidència a tot Europa que també opinions incòmodes, manifestacions o referèndums són lliures de qualsevol tipus de persecució estatal", van escriure. "Complir de manera activa aquesta garantia és una cosa a què estan obligats tots els Estats membres de la Unió Europea en l'espai legal comú".

Conviccions polítiques

Així mateix, els advocats van declarar que "Carles Puigdemont és presoner en una presó alemanya perquè va defensar les seves conviccions polítiques, va permetre manifestacions polítiques i va dur a terme un referèndum democràtic".

"La Justícia espanyola acusa Carles Puigdemont de no haver evitat les manifestacions, en les quals es podia esperar algunes revoltes (presumptament: rebel·lió), i de les quals hauria d'haver impedit el referèndum, una cosa que va originar costos (presumptament: malversació de fons)", van indicar. "Per això, Carles Puigdemont s'enfronta a una pena de presó de més de 30 anys. A més, no podrà ocupar mai més un càrrec polític", van agregar.