Alemanya ha reclamat al govern espanyol explorar "totes les possibilitats de diàleg" amb Catalunya, i ha fet una aposta per "desescalar" les tensions com es pugui, segons ha indicat la portaveu de la cancelleria d'Angela Merkel, Ulrike Demmer. És el primer cop que el govern alemany intervé de forma tan directa demanant diàleg en el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol.

"Després de les eleccions autonòmiques a Catalunya, el Govern Federal demana que s'utilitzin totes les possibilitats de diàleg. Les eleccions autonòmiques van ser conseqüència dels esdeveniments coneguts, en particular la declaració unilateral d'independència del Parlament català", ha indicat la portaveu del govern, Ulrike Demmer. "Com a resultat de les eleccions, els independentistes tornaran a tenir una altra vegada la majoria d'escons al Parlament català", assenyala una nota de la cancelleria. El comunicat porta per títol Superar la divisió.

Correspon formar govern

"Ara els correspon als parlamentaris formar govern", ha indicat Demmer a la roda de premsa intergovernamental. "Esperem que aconseguim superar l'actual divisió de la societat catalana i forjar un futur comú amb totes les forces polítiques d'Espanya. Tots els governs han d'actuar sobre la base de l'Estat de Dret i de la Constitució espanyola", ha afegit.

Finalment ha demanat a tots els actors que desescalin. "Des del punt de vista del Govern federal, segueix sent important aconseguir la reconciliació dins de la societat espanyola en interès de tots els espanyols, i en el marc de l'ordenament jurídic i constitucional del país. El Govern Federal confia que tots els actors persegueixin aquest objectiu i aprofitin totes les oportunitats de diàleg i desescalada", ha indicat.

La nota insisteix en explorar totes les opcions. "Després de les eleccions autonòmiques, el Govern alemany confia que s'aconseguirà superar l'actual divisió de Catalunya i construir un futur comú amb totes les forces polítiques d'Espanya. Cal utilitzar totes les opcions per a una desescalada".