Es troba bé perquè les seves conviccions són fermes i beu, com a mínim, quatre litres d'aigua al dia. Uwe P.Tesch és alemany, viu a Stuttgart i fa 15 dies que fa vaga de fam per solidaritzar-se amb els presos polítics de Lledoners. No va haver de pensar-s'ho gaire: "Sumar-me a la vaga de fam va ser una decisió consolidada però espontània", explica a El Nacional

Les raons principals de la seva vaga de fam són tres. La primera és denunciar la "total injustícia que reben els polítics catalans des de Madrid". Segons explica, per més que ha analitzat la situació del judici de l'1-O, ningú no li ha sabut explicar exactament per què els líders independentistes fa més d'un any que estan en presó preventiva. "És evident que s'està patint una vulneració dels drets humans", valora. I afegeix: "La qüestió catalana ja no és només una qüestió d'indepèndència, és sobre els valors i drets fonamentals". 

Tesch Vaga de Fam 1 

Uwe P.Tesch

La segona raó que l'ha motivat a fer vaga de fam és la profunda decepció cap a l'establishment de la Unió Europea. "Rebutjo sincerament que des dels estàndards establerts a la UE es parli sempre dels valors d'Europa i del benestar dels ciutadans europeus, i que, en aquest cas, els líders europeus hagin tancat els ulls i les orelles mentre es pregunten per què l'extrema dreta creix al continent".

Per Tesch, "és molt fàcil veure que això és una injustícia total". Compara la situació amb el procés d'independència de Kosovo pel qual la UE va aplanar els tràmits, "i no passa el mateix amb Catalunya, tot i que el suport i la base social que ho demana son majoritàries". 

El tercer motiu és el personal. Des de petit ha tingut un vincle amb Catalunya i ha estat sempre molt interessat en l'actualitat políticosocial del país. Els seus pares tenien una casa a Begur, a la Costa Brava, i cada estiu de la seva infantesa hi passava set setmanes. "Catalunya també són les meves arrels", explica Tesch. Les vacances van proporcionar-li bones amistats que avui dia manté i viatja sovint a visitar-les. Passa caps de setmana a Barcelona i a Mataró, entre d'altres escapades. De fet, Tesch recorda que l'estiu del 2018, durant els dies que era a Catalunya, recorda un cert desencís per part de la gent, cosa que li va "saber molt de greu". Pel 21-D, però, percep que la ciutadania catalana "tornarà a reivindicar els seus drets". 

La decisió de fer vaga de fam

Un dels moments que més va marcar Tesch dels anys de "procés independentista" va ser la detenció de Puigdemont a la frontera d'Alemanya quan tornava de Dinamarca i va ser traslladat a la presó de Neumünster. "Des de llavors, escriure, discutir sobre política i les xarxes socials no m'han semblat prou". Tenir "polítics legítims a l'exili i empresonats" és del pitjor que pot passar en una democràcia, per Tesch, i "fer una vaga de fam em va semblar l'acció més eficaç per enviar-los un senyal". 

Poca cosa podia fer des d'Alemanya, argumenta, i quan va saber que els presos polítics havien decidit fer una vaga de fam "els volia expressar que no estan sols a Europa". "Només hi ha dues coses reivindicatives que un intern pot fer des de la presó; una és una vaga de fam, i l'altra treure's la vida", relata Tesch. Que hagin decidit fer la primera "és molt greu i perillós perquè està en joc la seva pròpia salut", reflexiona. 

Tesch va començar la vaga de fam el 3 de desembre, dos dies després de Jordi Turull i Jordi Sànchez i un dia abans que Joaquim Forn i Josep Rull. Tesch no ha deixat de treballar tot i no menjar i ho fa des de casa. Té una publicació esportiva digital, i durant el dia escriu des de la seva oficina. "Els tres primers dies van ser difícils, em feia molt mal el cap i em costava concentrar-me". Tot i així, a partir de la primera setmana el seu cos es va anar adaptant a la nova situació i ara "se sent fort i amb les idees clares".

Tesch Vaga de Fam 3

Uwe P.Tesch

Això sí, quan prepara l'esmorzar als seus fills de 13 i 16 anys, se'n va al despatx per no ser-hi present mentre se'l mengen. Fa el mateix amb la resta d'àpats. Tesch beu, com a mínim, quatre litres d'aigua al dia, i una vegada al matí i una al vespre també beu te. Puntualment, dissol al got d'aigua una mena de sopa alemanya que li aporta minerals. 

Internacionalització de la vaga de fam

Amb la vaga de fam, Tesch també espera "ajudar a internacionalitzar la causa". Considera que a Alemanya, els mitjans de comunicació no s'han fet prou ressò de la situació que viuen els presos polítics. "Per ara he aconseguit conscienciar la meva dona i els meus dos fills, com també el meu entorn més proper", explica, tot i que creu que a Europa encara ha d'aprofundir molt més en la causa catalana.

La vaga de fam de l'alemany Uwe P.Tesch té, per ara, data límit. Serà divendres, 21 de desembre, després de 19 dies sense menjar. Espera, sincerament, "que els presos de Lledoners l'aturin aviat perquè voldrà dir que s'ha escoltat el seu reclam". Si això no passa i els presos polítics decidieixen continuar-la per Nadal, Tesch no descarta fer com ells.