Catalunya "no és una nació sense Estat, sinó una regió on no hi ha prou psiquiatres", ha afirmat Alejo Vidal-Quadras, fundador de Vox i ex president del PP català en un acte de campanya del Partit Popular convocat sota l'eslògan "Homenatge a la resistència a Catalunya", en el que s'havia invitat a diversos membres del nucli fundador de Ciutadans i a altres destacats espanyolistes catalans (Arcadi Espada, Félix Ovejero, Albert Boadella...). Aquest acte intentava aglutinar l'unionisme en torn a la figura de Cayetana Álvarez de Toledo, que es presentava com l'organitzadora de l'acte. La intervenció de Vidal-Quadras ha provocat les riallades del públic.

Vidal-Quadras ha urgit aquest dissabte a intervenir l'autonomia de Catalunya i a formar un govern de concentració en el qual participin tots els partits constitucionalistes amb el suport de la comunitat internacional per frenar el "separatisme".

Vidal-Quadras, que no milita en cap partit des del 2015, ha admès que serà una "mesura traumàtica i dràstica", però "indefugible" perquè, ha recalcat, Espanya "no ha de ser ni un dia més l'únic Estat de la història que proporciona al seu pitjor enemic els mitjans perquè el destrueixin".

Ha instat així a "posar fi d'una vegada per totes a aquesta anomalia masoquista" i ha garantit que el 10N és "l'última oportunitat" per a això.

Així mateix, ha destacat que, al seu parer, "la solució no és donar als separatistes més autogovern, diners i reconeixement simbòlic", de la mateixa manera que una pulmonia "no es cura injectant més pneumococs" i ha exigit que es "privi els colpistes de tots els mitjans i instruments que estan emprant per liquidar Espanya".

Per això, "els que proposen diàleg i més concessions, o tenen ennuvolat el judici o són col·laboracionistes", una posició -ha denunciat- "escassament honrosa quan democràcia i llibertat estan amenaçades".