El president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, augura que el PSC de Salvador Illa s'oferirà com a "crossa" d'ERC si finalment JxCat surt del Govern que presideix Pere Aragonès. És a dir, que el PSC s’oferirà com a aliat d’ERC si finalment Junts decideix trencar la coalició de govern.

No obstant això, en una entrevista a EFE, Fernández s'ha mostrat convençut que ERC i Junts no trencaran la coalició de Govern. Segons ell, encara que ambdós partits mantenen una "competència interna pel lideratge en el món separatista", hi ha també una "confluència d'objectius" que els uneix al capdavant de la Generalitat.

"Encara que s'odien mútuament, la supervivència política és el que els acaba unint", ha afirmat. "No m'imagino a JxCat dient als seus més de 300 assessors i alts càrrecs que se'n vagin a l'atur. Em costa imaginar a JxCat, més enllà de la gesticulació, trencant el Govern", ha reblat.

Ara bé, si finalment el govern de coalició s’acabés trencant, Fernández creu que "el PSC sortiria al rescat d'ERC des del minut u per mantenir viva la legislatura". "El PSC estaria encantat de ser la crossa d'ERC a Catalunya, està desitjant fervorosament ser la crossa d'ERC, fins i tot tenint més vots que ells, la qual cosa és bastant humiliant", ha assegurat. "No tenen aspiració de ser alternativa al Govern de Pere Aragonès", ha sentenciat.

El 25% de castellà a l'escola

Un dels aspectes en què el PSC ha col·laborat amb el Govern és la protecció del model d’immersió lingüística a les escoles catalanes. El PSC ha pactat amb ERC, Junts i En Comú Podem una llei que referma el català com a llengua vehicular a l’escola sense garantir el 25% de castellà recollit en sentències judicials.

“El que està intentant fer el Govern, amb la complicitat del PSC, és generar un nou marc normatiu que els permeti fugir del compliment de les sentències"."Això es diu frau de llei i hi ha una manera immediata d'evitar-ho: que el govern de Pedro Sánchez presenti un recurs davant el Tribunal Constitucional. No ho ha fet", ha declarat.

També considera que “amb la complicitat de Pedro Sánchez i els socialistes, els independentistes pretenen convertir Catalunya en una terra sense llei". "Un lloc on la Constitució no estigui vigent i es puguin incomplir impunement les sentències judicials".

Fernández carrega contra la taula de diàleg

D'altra banda, Fernández s’ha mostrat molt crític amb la taula de diàleg. “Per què cal continuar amb una taula de diàleg si no ha donat cap resultat, ni tan sols per als seus impulsors?", s'ha preguntat. I ha subratllat que "no és una taula de diàleg, sinó una taula de supervivència política".

Per al màxim dirigent dels populars a Catalunya, les relacions entre el govern d'Espanya i els governs autonòmics han de regir-se pel principi de "simetria". És per això que, a parer seu, el millor instrument per a fer-ho és la Conferència de Presidents.