El líder del Partit Popular de Catalunya, Alejandro Fernández, veu "molt difícil" que el PSOE "sobrevisqui a Pedro Sánchez" perquè, segons ell, s'ha allunyat del tarannà conciliador que el va fer un partit d'Estat, i ha augurat que també el PSC patirà les conseqüències d'aliar-se amb ERC i caurà en properes eleccions.

"No puc dir-ho categòricament, però és molt difícil que el PSOE sobrevisqui a Pedro Sánchez perquè està liquidant tots els principis sobre els quals es va construir el Partit Socialista a Espanya", ha exposat en una entrevista amb Efe.

Per al president dels populars catalans, l'actual secretari general de l'PSOE ha renunciat a "l'actiu principal que es va construir durant l'etapa de Felipe González, que va ser el respecte a la Constitució i a les institucions de l'Estat".

En el seu moment, ha continuat, això va ajudar a "tancar les ferides que s'havien obert a les anomenades 'dues Espanyes'" i aquestes fissures s'estan reobrint al pas de Sánchez.

Fernández ha lamentat que els barons socialistes que s'oposen a aquesta "liquidació de les essències del PSOE" no tinguin avui dia la "fortalesa política" necessària per plantar cara al seu líder. "Arriben exhausts a aquesta batalla i no podran lliurar", ha sentenciat.

Pel president del PPC, el gran error de Sánchez ha estat apostar per un Govern de coalició amb Unides Podem i l'aval de formacions com ERC, en comptes de treballar en pro d'un acord "constitucionalista".

"Aquest acord de separatistes, populistes d'esquerres i PSOE ja està fet", ha deplorat en vigílies que el consell nacional dels republicans decideixi si facilita la investidura de Sánchez.

Fernández no ha dubtat que ERC s'abstindrà, i ha alertat que això tindrà una contrapartida quan hi hagi eleccions autonòmiques a Catalunya, que es traduirà en un nou tripartit (PSOE, republicans i comuns) si els resultats ho permeten.

"No es pot dissociar una cosa de l'altra: que al Govern d'Espanya estigui Pedro Sánchez i que al de Catalunya la presidència la tingui ERC són dues cares de la mateixa moneda", ha asseverat.

En aquest sentit, ha llançat una advertència a PSC i li ha recordat que la seva major crisi i els seus pitjors resultats en unes autonòmiques van arribar després dels dos tripartits que van presidir Pasqual Maragall i José Montilla, respectivament.

Per contrarestar aquesta actitud dels socialistes, Fernández ha reivindicat que cal "rearmar" una alternativa constitucionalista amb un projecte il·lusionant per al conjunt de la ciutadania.

Aquest és, precisament, el propòsit que aspiren a complir els populars en els propers mesos, en què es comprometen a exercir una oposició ferma i responsable contra el futur Executiu de coalició.

Aquesta alternativa, ha precisat, ha de "reforçar l'Estat de dret" des de la Constitució, "mai des dreceres o de les temptacions autoritàries".

Així, en ser preguntat per si Vox pot ser un aliat per frenar l'independentisme, ha reflexionat: "No faré cordons sanitaris a ningú, però és evident que també hi ha missatges i propostes de Vox, com detenir Torra sense ordre judicial, que com a demòcrata mai compartiré. Per això parlava de determinades dreceres o tics autoritaris que mai seran la solució ".

"La solució a Espanya està en la Constitució i dins de la Constitució, no destruint també la Constitució des d'una altra banda", ha tancat.