Totes les enquestes que s'han publicat fins ara per a les eleccions del 12 de maig apunten en una mateixa direcció: Salvador Illa les guanyaria, com ja va fer el 2021, ampliant el seu nombre de diputats però lluny d'aconseguir la majoria absoluta. Per això, si el socialista vol ser president de la Generalitat (cosa que no va aconseguir fa ara tres anys després que els independentistes pactessin per investir Pere Aragonès), haurà d'arribar a pactes amb altres formacions. Davant aquest escenari, el candidat del PP a les eleccions del 12 de maig, Alejandro Fernández, ha deixat clar que el socialista no pot comptar amb ell: "No faré president Salvador Illa", ha sentenciat en una entrevista a RAC 1 aquest dijous.

Així, el candidat del PP ha assegurat que mentre el PSC continuï pactant amb els partits independentistes, serà "inviable" arribar a un acord: "Amb nosaltres no hi ha res a pactar". Durant la darrera legislatura el PSC ha arribat a acords tant amb Junts com amb ERC, tan rellevants com els dos últims pressupostos de la Generalitat. A més, en alguns municipis del país, aquests partits governen junts. Per la seva part, els socialistes catalans ja han avançat que no seran "sectaris" a l'hora d'arribar a acords després de les eleccions, obrint la porta a totes les formacions amb l'excepció de Vox i Aliança Catalana, en el cas que aquesta formació entri al Parlament. 

Unes diferències ja resoltes amb Feijóo

L'elecció d'Alejandro Fernández com a candidat va provocar tensions entre la direcció nacional del partit i la catalana, amb Madrid apostant per rellevar-lo i posar nous perfils com Dolors Montserrat o Nacho Martín Blanco al capdavant de les llistes. Finalment, Fernández es va sortir amb la seva i va ser elegit candidat, amb Alberto Núñez Feijóo visitant Barcelona per donar una imatge d'unitat de cara als comicis. En aquest sentit, el president del PPC ha assegurat que el partit  surt "reforçat" després de la seva elecció com a candidat: "Si ho analitzem de manera objectiva, el PPC està millor ara que fa uns mesos", ha  assenyalat, descartant alhora que hi hagi diferències entre les propostes d'ell i de Feijóo per Catalunya.

Així  Fernández ha afirmat que entre el seu discurs i el de Feijóo "d'un temps ençà hi ha sintonia absoluta". Fernández va ser crític amb la decisió de Feijóo de contactar amb Junts durant les negociacions per a la seva investidura, rebutjant parlar amb Carles Puigdemont sobre qualsevol tema. Ara, però, el seu discurs ha fet un gir. Després que el gallec tornés a defensar les converses amb Junts si aquest partit torna als límits de la Constitució, Fernández creu que no hi ha "cap incoherència" entre el que apunta Feijóo i el que ell defensa, ja que les condicions enumerades "avui no es donen".