El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha fet una aproximació a Junts per Catalunya en una entrevista a El Mundo. El cap de l'oposició al Congrés ha admès públicament contactes amb Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Tot i això, ha posat condicions si volen ser aliats: "Si els nacionalistes es reconcilien amb la llei, la Constitució, la separació de poders, la independència judicial, l'Estatut... llavors podem entaular una conversa. Si vostè no es reconcilia amb la llei no em demani que jo la incompleixi i sigui còmplice de les seves cacicades", ha dit Feijóo, demanant a Junts que renunciï a la unilateralitat, a l'autodeterminació i a l'amnistia, que considera inconstitucional.

De fet, era una cosa coneguda, però fins ara Feijóo no ho havia admès públicament. Ni tant sols quan va filtrar a la premsa que havia ofert un indult condicionat al president Puigdemont, que va estudiar la constitucionalitat d'una amnistia durant 24 hores i que admetia que el cas Tsunami no és terrorisme. Quan hi va haver la filtració, el candidat del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, s'hi va regirar a través d'una piulada: "No hi ha res a parlar amb Junts". Ara, nomenat per Feijóo com a cap de llista dels populars, sembla que ha canviat d'opinió i considera que les declaracions de Feijóo a El Mundo "són coherents". 

"Cap incoherència"

Fernández ha dit que no veu "cap incoherència" entre el que apunta Feijóo i el que ell defensa, ja que les condicions enumerades "avui no es donen" ni tampoc creu que es donin en un futur. Després de les eleccions generals del 23 de juliol de l'any passat, la veu de Fernández es va convertir en una de les notes discordants amb l'estratègia marcada per Feijóo, en rebutjar el dirigent català qualsevol apropament a l'independentisme.

El president del PPC ha identificat el "catalanisme clàssic" -el representat al seu dia per l'extinta Convergència i Unió- com una de les primeres "víctimes" del procés sobiranista i ha mostrat el respecte pels dirigents de Ciutadans, si bé ha lamentat que hagin comès un nou "error" en no voler concórrer als comicis del 12M al costat dels populars, tal com ha dit en una entrevista a la Cadena COPE. 

Carrega contra el PSC

Alejandro Fernández, a més, ha advertit aquest dilluns que si el PSC vol assolir un pacte postelectoral amb els populars haurà de "trencar qualsevol aliança amb els separatistes", tant al Congrés com en diputacions i ajuntaments. "No jugarem mai a aquest joc del PSC en aquesta mena de papalloneig amb el separatisme. Ni parlar-ne. Passar pàgina passa perquè el separatisme se'n vagi a l'oposició aquí (al Parlament), es trenquin pactes al Congrés i també en diputacions i ajuntaments", ha dit Fernández en declaracions a la Cadena COPE.

També s'ha mostrat convençut que si el candidat del PSC, Salvador Illa, té la possibilitat d'escollir després dels pròxims comicis al Parlament de Catalunya "preferirà mil vegades pactar amb els separatistes que amb el PP". Fernández ha acusat el PSC de tenir una "obsessió" amb el poder i amb res més, i "si per això ha de ser criptonacionalista, espanyolista o migpensionista, això és el que seran”.Al mateix temps, ha sostingut que no es pot incloure el partit liderat per Illa dins del "bloc constitucionalista", precisament per les seves aliances amb l'independentisme, que ha situat "fora dels marges de la Constitució” i de l'esperit de la transició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!