El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha admès públicament contactes amb Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Barcelona, al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Era un fet conegut, sobretot arran de l'oferiment dels populars a Junts per Catalunya en el marc de la investidura fallida de Feijóo el passat mes de setembre, que incloïa un estudi de l'amnistia, un indult condicionat per al president Puigdemont i admetent que veia complicat demostrar un delicte de terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. Com que finalment els populars van descartar l'amnistia, Junts es va inclinar per negociar amb el PSOE. Tot i això, els populars només tenen d'aliats l'extrema dreta de Vox i, ocasionalment, UPN i Coalició Canària. Això els impedeix marge de maniobra i, per això, Feijóo ha obert la porta a mantenir una aliança amb Junts per Catalunya, però amb condicions, en una entrevista a El Mundo

"Si els nacionalistes es reconcilien amb la llei, la Constitució, la separació de poders, la independència judicial, l'Estatut... llavors podem entaular una conversa. Si vostè no es reconcilia amb la llei no em demani que jo la incompleixi i sigui còmplice de les seves cacicades", ha dit Feijóo, demanant a Junts que renunciï a la unilateralitat, a l'autodeterminació i a l'amnistia, que considera inconstitucional. Tot i això, Feijóo ha admès que els populars segueixen "parlant" a través dels portaveus parlamentaris amb Junts per Catalunya, però "no sobre els assumptes mollars de la nació". 

L'estudi de 24 hores de Feijóo sobre l'amnistia

Feijóo també ha parlat sobre l'oferiment del PP a Junts en el marc de la seva investidura. "Sabent el que Junts estava plantejant com a requisit per a la presidència del govern espanyol, estic a l'oposició", ha assegurat, fent referència a l'amnistia i al reconeixement del conflicte. "Quan vam dir allò de les 24 hores (l'oferiment d'estudiar una amnistia) ens semblava una manera de ser contundents, sense perdre l'educació. Ara hi ha gent a la qual li sembla molt això de les 24 hores; podem baixar-ho a 24 minuts o quatre minuts... Nosaltres no basarem el nostre govern en l'incompliment de la Constitució", ha afirmat Feijóo. 

Preguntat sobre si creu que el Tribunal Constitucional avalarà l'amnistia, Feijóo ha carregat contra el ministre de Presidència i de Justícia, Félix Bolaños, a qui ha culpat de ser sotmès a la humiliació de Puigdemont. "Puigdemont ha aconseguit més del que tenia previst: que els delictes d'alta traïció i els de terrorisme s'incorporin en el text que, estic convençut, incompleix la Constitució i els tractats de la Unió Europea", ha dit. 

El concert basc a la catalana és "inconstitucional" 

Pel que fa a l'opció que Catalunya tingui un model de finançament com el País Basc, Feijóo creu que és inconstitucional. Per això, demana que les comunitats autònomes es reuneixin en un fòrum multilateral i busquin la fórmula d'assegurar un "finançament just". "No és possible rebentar el que s'ha fet en 45 anys, també en finançament autonòmic. Seria una anomalia com el disbarat de la fraudulenta llei d'amnistia", ha afirmat.

Feijóo també ha volgut parlar de les eleccions a Catalunya el pròxim 12 de maig, en les quals considera que està en joc que "l'independentisme deixi de ser el protagonista de la política nacional i que Espanya sigui un estat de dret". Així mateix, treu pit dels bons resultats de les passades eleccions generals, en les quals els populars van obtenir més d'un 13% del vot a Catalunya. Els populars es volen erigir en la força del "vot constitucionalista" i, per això, Feijóo reclama que els votants dels socialistes decebuts amb el "sanchisme" votin al PP. També ha tret ferro que hagi tardat dues setmanes a escollir Alejandro Fernández com a candidat, malgrat haver ofert la candidatura a diversos dirigents com Dolors Montserrat. 

La candidatura d'Alejandro Fernández

Subratlla que té bona sintonia amb Alejandro Fernández i reivindica la seva candidatura com a sòlida. "Si la meva sintonia amb Alejandro no fos la major, no hauria acceptat que fos candidat a la Generalitat", ha assegurat Feijóo, que ha reivindicat que té totes les candidatures tancades. Sobre el procés fallit d'integració de Ciutadans al PP, el líder popular recorda que ja tenen 213 càrrecs que provenen del partit taronja arreu d'Espanya i ha culpat a diversos dirigents de Ciutadans a Catalunya de torpedinar les converses, malgrat els intents d'Adrián Vázquez

El cap de l'oposició al Congrés també ha carregat contra Jaume Collboni, malgrat que els populars cedissin els seus vots per evitar que Xavier Trias fos l'alcalde de la capital de Catalunya. "L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ens demana que el votem per impedir que governin els independentistes a la ciutat, posteriorment confabulen amb Junts per donar-li l'alcaldia a canvi d'estabilitat en el Congrés i ara li ofereixen a ERC entrar al govern de la ciutat", s'ha queixat Fiejóo, que considera que el que van fer en aquell moment era el "correcte". 

Posa el dit a la llaga en la divisió de l'independentisme

A més, Feijóo ha volgut posar el dit a la llaga en les divisions entre Junts i Esquerra Republicana, i és que considera que hi ha més acords entre el PSC i ERC i Junts, que entre els dos principals partits independentistes. "Aquell PSC que defensava la Constitució a Catalunya tindria el nostre absolut suport. Aquest PSC sanchista és evident que hauria d'explicar molt bé quin és el seu projecte", ha reivindicat Feijóo, que treu pit dels bons pronòstics que els hi donen les enquestes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!