El portaveu parlamentari del PPC i aspirant a liderar el partit, Alejandro Fernández, ha advertit que, si el Govern no canvia immediatament la seva "retòrica colpista", hi ha "raons més que objectives i suficients" per aplicar ja de manera "profunda" l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

En una entrevista amb Efe, dies després d'anunciar la seva intenció de concórrer com a candidat a les primàries del PP Català per rellevar Xavier García Albiol al capdavant del partit, Fernández ha apostat per aplicar el 155 per suspendre novament l'autogovern català, davant l'actitud del Govern de Quim Torra. Fernández ha recordat el "precedent gravíssim" viscut a Catalunya l'any passat, amb una "insurrecció, una ruptura de la convivència i un cop d'Estat claríssim".

"Del que es tracta ara és d'evitar que això torni a succeir. I t'estan dient que ho tornaran a fer. T'ho estan dient. I hi ha algun motiu per creure que van de 'farol'? És clar que hi ha raons més que objectives perquè, si no canvien immediatament la seva retòrica colpista, aplicar el 155. Hi ha raons suficients", ha asseverat.

Sobre el nou 155, ha assegurat que no seria un "preventiu", ja que l'actual Govern català "és hereu polític de l'anterior, que va donar un cop, amb la qual cosa no es tracta de prevenir, sinó de tenir clar que no poden tornar a repetir el mateix i que l'Estat és fort". "És evident que si hagués de tornar a aplicar-se hauria de fer-se de manera més profunda i durant una temporada ben llarga", ha concretat.

Insta a Cs a presentar una moció de censura 

Fernández ha instat la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, que com a cap de l'oposició presenti una moció de censura contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Una moció que, segons el seu parer, hauria de presentar-se encara que sigui per perdre-la, ja que "hi ha mocions que s'han perdut numèricament, però s'han guanyat davant l'opinió pública". Ha volgut recordar el cas de Felipe González, qui tot i perdre la moció, "en el debat va quedar clar que presentava un projecte nou" i, al cap de poc temps, "va arrasar a les urnes perquè va aconseguir la complicitat de la gent".

"Estic absolutament convençut que fins i tot en el cas de perdre numèricament la moció, és tan evident la necessitat d'un canvi i de ser capaços de forjar una alternativa conjunta entre els constitucionalistes, que estic segur que en el debat guanyaríem amb vista a l'opinió pública i després això tindria conseqüències positives per a un canvi a Catalunya", ha insistit.

Sota el seu punt de vista, és necessari posar ja fi a una "agonia innecessària" i a un Govern l'actitud del qual és "inacceptable i impresentable", pel que considera que seria fins i tot "terapèutic" per a Catalunya que, com va ocórrer al País Basc, pogués governar un Executiu "no nacionalista".