Els aldarulls de Barcelona “tenen uns responsables que ho han encoratjat”. Així ho ha denunciat aquest dijous el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande Marlaska, després de reunir el comitè de crisi sobre Catalunya, aquest cop presidit per Pedro Sánchez al Palau de la Moncloa. La condemna de la violència feta aquest vespre els ha sabut a poc, i li ha demanat que ho faci de forma més clara. Ha volgut enviar també un missatge als violents: “No hi haurà impunitat”. Per això la policia espanyola es quedarà a Catalunya el temps que faci falta.

Des de la sala de premsa de La Moncloa, Marlaska ha denunciat que, juntament amb les “manifestacions pacífiques”, hi ha “grups minoritaris però perfectament organitzats” que amb violència fan un dany “no només material sinó també reputacional a la imatge internacional de Catalunya”. En aquest punt, ha assenyalat directament cap a les autoritats catalanes: “Tenen uns responsables que ho han encoratjat”. Ha garantit als “molts catalans que se senten desorientats i òrfens” que el govern espanyol “està treballant per a garantir el seu benestar i la seva seguretat”.

Davant d’això, Marlaska ha insistit a reclamar una condemna de la violència al president Torra, perquè la que va fer aquesta mitjanit no serveix a La Moncloa. Li ha exigit una “condemna de forma clara i sense dubte, no a última hora de la nit i arrossegada”. De la mateixa manera, també li ha demanat “que tingui un record cap als agents que estan garantit la seguretat del conjunt dels ciutadans”. Ha evitat demanar-ne la dimissió, però li ha advertit que “actuarà en tot moment amb fermesa, ponderació i proporcionalitat” i “s’aplicarà a cada fet el marc normatiu que correspongui”. L'ha interpel·lat a decidir "si és el president de tots els catalans o un activista". Un cop més, però, han evitat activar mecanismes excepcionals.

“No hi haurà impunitat

La intervenció del ministre de l’Interior en funcions ha començat amb una exposició de dades. Ahir es van produir un total de 46 detencions, i des de dilluns la xifra puja fins a les 97. Hi ha 197 agents ferits entre els Mossos i el Cos Nacional de Policia. Ahir es van incendiar 190 contenidors i el dimarts 250. Només el dimarts, els danys a mobiliari urbà ascendeix fins als 627.000 euros. També ha subratllat que quatre dels detinguts es troben en presó provisional per resolució judicial pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat.

Que ningú no en tingui dubte que es continuarà detenint a aquells que tinguin conductes delictives. No hi haurà impunitat”, ha advertit Marlaska en aquest punt. De la mateixa manera, ha rebutjat que es tracti d’infiltrats. “Són persones relacionades amb moviments que tracten de pertorbar la seguretat i la convivència amb finalitats suposadament polítiques”, ha denunciat.

La policia es queda

Per altra banda, el ministre de l’Interior en funcions ha tornat a remarcar la coordinació i cooperació “excel·lent” entre els Mossos d’Esquadra, el Cos Nacional i la Policia. Ha recordat que el reforç es va fer “a sol·licitud dels Mossos per a garantir la seguretat de les persones i les infraestructures especialment crítiques”. I ha afegit: “Aquesta cooperació continuarà durant el temps que sigui necessari i precís”. Malgrat tot, ha fet una crida a manifestar-se “de manera pacífica com ho ha fet la majoria”.