L'alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, d'ERC, ha estat detinguda en una operació anticorrupció de la Policia Nacional espanyola a l'Ajuntament. Agents de la UDEF (Unidad de Delitos Económicos y Fiscales de la Policía) han entrat aquest dimecres a diverses dependències de l'Ajuntament de Sitges en el marc d'una operació anticorrupció. Segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la investigació se centra en la comissió de presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. S’està investigant l’actuació de l’Ajuntament de Sitges en relació amb la Taula del Tercer Sector Sitges-Garraf i una Cooperativa de la població en l’adjudicació de subvencions i contractes menors en el període entre 2017 i 2022, coincidint amb la segona legislatura de Miquel Forns, de CiU (2015-2019) i la primera de Carbonell. 

A més de l'alcaldessa hi ha almenys deu detinguts més, entre els quals el regidor d'ERC Jaume Monasterio, així com el secretari del consistori, una tècnica de platges i el cap de l’Àrea de Territori en anteriors mandats. El jutjat d’instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú investiga un total de 13 persones: l’alcaldessa, Aurora Carbonell (ERC) i 8 regidors i exregidors de l’Ajuntament de Sitges de l’etapa que s’està investigant i 4 particulars que formaven part d’una de les cooperatives investigades. 

 

 

Escorcolls simultanis

Durant el matí d'aquest dimecres s'han realitzat diverses entrades i escorcolls de forma simultània per tal d’intervenir documentació relacionada amb les entitats investigades. Els agents han entrat en domicilis i espais annexes d’aquestes dues entitats, en els domicilis particulars dels 4 investigats relacionats amb la cooperativa i també en diferents espais i departaments de l’Ajuntament de Sitges, segons es recull al comunicat del TSJC. El primer indret on ha arribat els agents de la policia espanyola ha estat a la seu dels serveis socials, que es troba fora del nucli urbà de Sitges. 

Entre els espais escorcollats a l’Ajuntament hi ha l’Àrea de Promoció i Territori, situada en un edifici a la zona de Pruelles, i també el Departament d’Informàtica, al carrer Nou. Finalment, els agents han entrat també al migdia a l'edifici central del consistori, on han detingut a l'alcaldessa, a qui no han emmanillat fins a la sortida de l'edifici. 

EuropaPress 5286936 alcaldesa sitges aurora carbonell abella salida ayuntamiento sitges
L'alcaldessa de Sitges, entrant, emmanillada al cotxe de la Policia Nacional espanyola / Foto: David Zorrakino

El jutjat té obertes aquestes diligències des del maig del 2022 i ho va fer després de rebre un informe policial que denunciava concessió de subvencions anuals a una entitat social, que rebia 45.000 euros anuals, i al mateix temps es beneficiava de contractes menors sense concurs, i sense justificació. Així doncs, la investigació se centra en si la fundació ha rebut dos cops per la mateixa feina. Segons la investigació el volum total presumptament malversat és de 600.000 euros.

L'alcaldessa juntament amb els altres vuit detinguts han estat traslladats a la comissaria de la Verneda de la Policia Nacional a Barcelona, a l’espera de passar a disposició judicial a Vilanova i la Geltrú

ERC defensa una gestió "pulcre i transparent"

Des del consistori s'han pronunciat a través d'un comunicat en el qual afirmen que els fets que s'estan investigant, "ja havien estat analitzats internament". "L’ajuntament, un cop detectades possibles irregularitats externes, va encarregar a professionals jurídics l’esclariment dels fets, aturant les subvencions, revisant els expedients i iniciant el procés per al retorn de les subvencions que no estaven plenament justificades. L’ajuntament disposa d’informes que asseguren l'absència de responsabilitats administratives i menys encara penals", recull el text. A més, en el comunicat es recalca la política de transparència de la institució.

 

La Taula del Tercer Sector de Catalunya es desvincula de l'entitat

La Taula del Tercer Sector de Catalunya ha negat la seva vinculació amb l'operació que esquitxa l'anomenada Taula del Tercer Sector de Sitges-Garraf. “Més enllà de la coincidència amb part del nom, aquesta organització no forma part de la nostra xarxa i no hem mantingut cap relació amb ella", ha aclarit el col·lectiu d'entitats catalanes. La Taula del Tercer Sector de Sitges-Garraf “està sent investigada no com una agrupació d’entitats sinó com una entitat de prestació de serveis de forma directa”, destaca també el comunicat.

La Taula del Tercer Sector de Catalunya recorda que fets com aquests “no poden posar en qüestió l’impacte que tenen els projectes i accions de les més de 3.000 entitats sense ànim de lucre que treballen per erradicar la pobresa, l’exclusió i les desigualtats a Catalunya”.

Carrizosa carrega contra ERC

El líder de Ciutadans a Catalunya, Caros Carrizosa, ha acusat "l'entorn d'ERC" de "muntar trames corruptes" després de l'operatiu policial a l'Ajuntament de Sitges. "Falten dades a la fase d'investigació en què estem, però hi ha diversos indicis alarmants que l'entorn d'ERC, quan ha aconseguit poder, estaria muntant trames corruptes perquè alguns es forrin", ha dit en una piulada. Carrizosa ha afegit que "voldran tapar-ho amb l'estelada" i ha garantit que Ciutadans "no ho permetrà".

Sitges després del 28-M: ERC segueix a l'alcaldia

Les eleccions municipals van acabar a Sitges en un empat entre ERC i Junts per Catalunya, Esquerra havia estat al capdavant del govern la darrera legislatura, però per seguir hauria de trobar una majoria que li donés més força que Junts, que havia rebut més vots. Junts i el PSC van fer un pacte que allunyava ERC del consistori, però pocs dies abans del ple d'investidura hi va haver un gir de guió. Un quadripartit va fer trontollar l'aliança de Junts i el PSC. Finalment, l'acord del quadripartit sumava els 4 regidors d’ERC, els 3 de Sitges Grup Independent, els 2 de comuns i el representant del nou partit municipalista FETS. 

Així doncs, després del pacte a quatre bandes, el passat cap de setmana, Aurora Carbonell d'ERC va tornar a assumir l'alcaldia. Justament, Carbonell era alcaldessa en part del període en què van produir les suposades irregularitats que investiga la UDEF. Concretament, del 2019 al 2023. L'anterior mandat, també afectat per la investigació, el consistori estava en mans de CiU entre el 2015 i 2019.