L'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, ha estat 20 minuts declarant davant el jutge de Berga i explicant per què no es va presentar a declarar les dues vegades que l'han citada i per què no va retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament en les campanyes electorals de les eleccions generals i les del Parlament de Catalunya. Venturós ha declarat que s'han "mantingut ferms en el mandat popular" i el compromís pres l'any 2012 quan es va penjar l'estelada. L'alcaldessa de Berga ha qualificat d'"insultant" la detenció "per mantenir una estelada penjada" i ha reivindicat l'"alliberament dels Països Catalans sencers".

El jutge l'ha deixada en llibertat sense mesures cautelars, però li manté la imputació per dos delictes electorals, i l'ha advertit que si torna a desobeir pot acabar a la presó. En el seu escrit decretant la llibertat, diu textualment: "Obligació de comparèixer sempre que se li demani sota apercebiment que la falta de compareixença en els dies referits podrà determinar l'ordre de detenció que, en el seu cas, podrà ser elevada a presó".

El jutge no ha fixat mesures cautelars perquè ningú les ha demanades. De fet, com no estava present la Fiscalia en la declaració, no hi ha hagut cap petició per part del Ministeri Públic. Amb tot, es reserva el dret de citar-la als jutjats quan ell cregui oportú.

L'alcaldessa de Berga està investigada per dos delictes electorals i per això eren les citacions per anar a declarar. Venturós ha sortit dels jutjats amb els regidors de l'Ajuntament de Berga i ha comparegut davant els mitjans tremolant. Després ha tornat a entrar a l'edifici i ha demanat marxar per la porta del darrere.

Dins, ha respost al jutge i al seu advocat Benet Salellas. 

La declaració

Montserrat Venturós ha fet una declaració curta. La transcripció és de poc més d'una pàgina. 

En la declaració nega que rebés cap requeriment de la Junta Electoral per retirar l'estelada de la façana de l'Ajuntament. Diu que només feia referència a la que hi ha als Bombers. Fins al diumenge d'eleccions, assegura, no li van demanar treure-la i que van ser els Mossos d'Esquadra els qui li ho van demanar, que van retirar ells l'estelada i que no ho va impedir.

Venturós ha explicat, mitjançant les preguntes del seu advocat, que hi ha un acord de ple del 6 de setembre del 2012 amb el compromís de mantenir l'estelada fins al dia de la independència i que en aquella data ella no era ni regidora ni alcaldessa.

L'alcaldessa ha matisat que cap regidor de l'Ajuntament li va demanar retirar l'estelada i que despenjar-la anirà contra els seus principis democràtics i contra el Ple de l'Ajuntament. 

La investigació de Montserrat Venturós no ha sortit del territori català. La porta un jutge de Berga i actua la Fiscalia catalana, que és qui ha demanat l'ordre de detenció. El cas arriba als jutjats a partir d'una denúncia de Societat Civil Catalana, que no està personada en la causa, i, per tant, no era avui a la declaració. El procés de Venturós no té res a veure amb el cas de Joan Coma, investigat per l'Audiència Nacional i pendent encara dels informes que s'han encarregat a les tres policies del territori català sobre les seves declaracions sobre desobeir i no anar a declarar.

Els retrets de Salellas als Mossos

Benet Salellas, diputat de la CUP al Parlament i advocat de l'alcaldessa de Berga, ha retret al Govern l'actuació dels Mossos d'Esquadra, que avui han detingut Montserrat Venturós a les set del matí quan tot just la seva parella havia marxat de casa. Salellas ha lamentat que la policia esperés a trobar-la sola. El diputat ha assenyalat directament els Mossos per "detenir persones i privar de llibertats per la mera expressió de les idees" i ha reivindicat "l'obediència a les decisions dels ajuntaments". 

"Discrepem frontalment per l'estratègia seguida pel Govern de la Generalitat", ha dit Salellas, i ha demanat que Interior expliqui quina és l'estratègia que se seguirà davant altres possibles detencions. I és que el jutge va ordenar la detenció ahir i els Mossos ho van preparar tot per fer una detenció discreta, segons havia demanat el jutge. 

La detenció ha agafat en fred la CUP a qui ningú ha avisat que seria imminent, tot i que càrrecs del Govern ho sabien. Salellas ha trigat a arribar a Berga. Era a Girona i res l'havia fet preveure que avui hauria d'assistir Venturós. 

Els Mossos han arribat a casa l'alcaldessa a les 7 del matí. Han trucat a l'intercomunicador i li han donat temps per fer les trucades necessàries i preparar-se per anar a declarar. No ha passat per la comissaria, els Mossos l'han portat directament als jutjats que obrien a les 9h. Salellas ha arribat a un quart d'onze.