Els Mossos d'Esquadra han detingut a l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, i l'han traslladada a dependències judicials perquè declarés pel cas de l'estelada, a la qual cosa s'havia negat dues vegades. A primera hora d'aquest matí, efectius dels Mossos d'Esquadra de paisà s'han presentat a casa seva actuant per ordre judicial. La detenció ha durat una mica més de quatre hores fins que, un cop havent declarat, ha estat deixada en llibertat sense mesures cautelars però investigada per dos delictes electorals.

Fonts del Departament d'Interior han assegurat a El Nacional que l'ordre judicial de detenció va arribar aquest dijous al vespre a l'àrea policial de Berga directament, sense passar per la conselleria. A l'ordre, no s'especifica el motiu de la detenció, ordenada per la Fiscalia, però és obligació dels Mossos complir-la.

La detenció s'ha dut a terme a les 7 d'aquest matí quan els agents han trucat al timbre de la casa de l'alcaldessa i li han comunicat les ordres del jutge. Fonts policials expliquen que, tot seguit, han esperat que Venturós es preparés i fes les trucades que cregués necessàries abans de dirigir-se directament als jutjats, sense passar per la comissaria com s'havia apuntat en un principi. L'actuació s'ha fet sense cap tipus de resistència i amb agents de paisà, un procediment habitual, per discreció i per preservar la intimitat del detingut.

Des de la CUP, s'ha convocat una manifestació de suport a l'alcaldessa aquest matí a les nou a les portes dels jutjats de la ciutat que ha reunit unes dues-centes persones.

Salellas (CUP): "És una detenció política"

L'advocat de Venturós, el diputat de la CUP Benet Salellas, ha explicat a El matí de Catalunya Ràdio que la policia catalana ha trucat a casa seva de matinada, cosa que els ha "sorprès" perquè s'esperaven aquesta situació en el cas del regidor de Vic Joan Coma però no en el de l'alcaldessa i menys al seu domicili privat. "S'ha aprofitat un moment de vulnerabilitat de l'alcaldessa per anar-la a buscar", ha retret Salellas, que ha titllat l'actuació de "detenció política" amb un model de "policia autoritària".

Salellas ha assegurat que estan molt "dolguts i enfadats" amb el Departament d'Interior per haver executat les ordres de la manera com s'ha fet. Segons el diputat, els Mossos no haurien de complir aquest tipus d'ordre i, en tot cas, anar a buscar l'alcaldessa al consistori durant el dia "perquè tothom vegi què està passant", en lloc d'anar de matinada a casa seva.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ja havia avisat la setmana passada que, encara que no veu "adequat" judicialitzar casos com el del regidor de Vic Joan Coma, els Mossos d'Esquadra han de complir els manaments judicials "els agradi o no". La policia catalana ha d'actuar "amb professionalitat" i "d'acord amb el que en cada moment marqui la legislació aplicable a Catalunya", segons el conseller.

Estelada fins a la independència

L'alcaldessa acumula un total de quatre delictes: dos d'electorals i dos per desobediència. Els primers fan referència a haver mantingut l'estelada penjada a l'Ajuntament durant els períodes electorals de les eleccions catalanes del 27-S i de les eleccions generals de 20-D del 2015, ignorant els requeriments de la Junta Electoral Central. A aquests, s'hi sumen dos delictes més per desobediència per no haver-se presentat als jutjats a declarar en ser requerida pel jutge el passat 5 d'abril i el 18 d'octubre.

Apel·lant a la desobediència, l’alcaldessa de Berga va negar-se a declarar als jutjats amb la intenció de “declarar davant del poble, que és a qui em dec”. “Com a representant de l’equip de govern de la CUP de Berga, reitero la meva voluntat de no esquivar el desafiament de l’Estat”, assegurava el passat octubre.

El consistori va aprovar un acord al Ple del 6 de setembre del 2012 on es decidia penjar l'estelada a l'Ajuntament fins que s'arribés a la independència. Aquesta és la base de la decisió de l'alcaldessa de fer cas omís als requeriments de la Junta Electoral Central de retirar la bandera del balcó.