Una desena d’alcaldes han comparegut aquest dijous com investigats per donar suport al referèndum de l’1 d’octubre. Cap d’ells no ha volgut declarar.

Girona

El primer a comparèixer aquest dijous ha estat l’alcalde de la Bisbal d’Empordà, Lluís Sais, que s’ha negat a declarar a la Fiscalia de Girona. A la sortida, Sais ha explicat que “em dec al poble” i "no a un estat dictatorial ni a un franquisme que continua dominant el govern estatal i les estructures d'Estat”.

lluis sais marta madrenas   acn

Lluís Sais i Marta Madrenas. ACN

Després de Sais ha estat el torn del batlle d’Olot, Josep Maria Corominas, que ha arribat a la Fiscalia de Girona amb la vara d’alcalde i entre aplaudiments d’alguns veïns. També s’ha negat a declarar.

Davant la Fiscalia de Girona s’hi han arribat a reunir uns 200 manifestants aquest matí. També s’hi ha pogut veure l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas.

De la seva banda, l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, que també era citat a declarar, ni tan sols s'hi ha presentat.

Tarragona

A la fiscalia de Tarragona hi han comparegut els alcaldes de Torredembarra i Reus. Eduard Rovira, batlle de Torredembarra, s’ha mostrat “molt tranquil perquè no hem fet res” i ha qualificat la situació de “bastant estrambòtica i, inclús, kafkiana i rocambolesca”. Així, ha deixat clar que “ni el fiscal ha entrat a buscar cap volta de res, perquè la cosa està molt clara”.

En arribar a declarar, Rovira s’ha creuat amb l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que hi havia comparegut abans. Pellicer ha explicat a la premsa que "no he comès cap delicte, he atès les peticions dels ciutadans” i que “posar als alcaldes en aquesta tessitura no és correcte'.

A la sortida, desenes de veïns l’han rebut entre el Cant dels Segadors, banderes i pancartes a favor del dret a decidir i la independència.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha estat l'últim del matí a comparèixer a la fiscalia de Tarragona, on tampoc no ha declarat. El batlle ha justificat que “no hem fet res malament” i ha garantit que respondrà davant un jutge en cas que consideri que s’ha comès un delicte. Ha rebut l'escalf de més de 300 ampostins.

Lleida i Balaguer

Al jutjats de Balaguer hi ha comparegut aquest dijous els alcaldes del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. Aquests són el batlle de Tremp, Joan Ubach, de Sort, Raimon Monterde, i Rialp, Gerard Sabarich. Com la resta, s’han negat a declarar.

Els alcaldes han estat acompanyats per una cinquantena de veïns dels seus municipis i companys del partit que els han donat suport en el moment d'entrar a declarar amb crits com ''no esteu sols'' o ''votarem''.

ALCALDES PALLARS   ACN

Alcaldes dels Pallars. ACN

De la seva banda, a la fiscalia de Lleida hi han comparegut l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i el de Juneda i president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas. Ho han hagut de fer davant de policia jucial, atesa l'absència d'un representant de la fiscalia de Lleida, per la citació que van rebre després de comprometre’s a col·laborar amb l'1 d'octubre. Aquests alcaldes també s'han negat a declarar.

Els alcaldes garriguencs han rebut el suport de prop d'un centenar de persones, que els han traslladat el seu suport a l'exterior dels jutjats de Lleida, sobretot veïns de les Borges i Juneda. Els de la capital de les Garrigues han desplegat una gran pancarta amb el lema 'Tots amb el nostre alcalde. Democràcia. Les Borges Blanques'.