Alcaldes nord-catalans s'han reunit aquest dimarts a Prats de Molló en una trobada organitzada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). El motiu era entronitzar el Manifest del 4 d’abril, signat per un total de 86 alcaldes de la Catalunya Nord a favor de la defensa de les llibertats democràtiques a Catalunya, i en contra de la repressió.

Aquest manifest l'han remés al president de la República Francesa, Emmanuel Macron, a qui han demanat una reunió per parlar sobre com hauria d'actuar França en el conflicte català. El manifest també l'han remès al president del Senat i de l'Assemblea Nacional. 

El manifest demana que "siguin respectats a Catalunya els drets i llibertats fonamentals que conformen la democràcia dins la Unió Europea i arreu del món, i això sense interferir en el tema fonamental de la independència de Catalunya front a Espanya”.

En l'escrit, demanen que es garanteixi "l'exercici de les llibertats fonamentals que caracteritzen un estat democràtic, com la llibertat d'expressió, de reunió o de manifestació" i avisen que cal acabar amb la "repressió" contra els representants "legítims" del poble i de l'anterior govern de la Generalitat, "empresonats o a l'exili per les seves opinions polítiques".

Els alcaldes nord-catalans també demanen posar fi a les "amenaces" contra els alcaldes catalans que van donar suport a l'1-O. "Som totalment solidaris amb els nostres companys elegits", remarquen. En el text, els batlles lamenten "el silenci i la passivitat" dels dirigents de França i d'altres estats de la Unió Europea respecte a la situació catalana i reclamen el retorn "al diàleg" i a les "solucions polítiques".