Diversos alcaldes d'ERC han començat a signar el document de compromís amb el referèndum, deixant pal·lès el seu suport i col·laboració amb la celebració del referèndum de l'1 d'octubre.

Tal com va avançar El Nacional aquest dijous, amb la firma d'aquest document els alcaldes es comprometen a col·laborar en totes les actuacions que el Govern els demani, posant "a disposició de l'organització del referèndum els locals habituals on se celebren totes les conteses electorals" dels municipis. 

El món local ha reiterat la seva voluntat de no "fer-se enrere" i així ho demostrarà aquest dissabte en un acte convocat per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) al Paranimf de la Universitat de Barcelona per expressar el suport institucional al referèndum, tal i com s'estableix al document. 

La col·laboració dels Ajuntaments és un aspecte clau per al correcte desenvolupament de la jornada de votació, ja que d'ells depèn la cessió de locals però també altres aspectes com la disposició de funcionaris.

En el document també es reitera el compromís dels alcaldes amb la voluntat de la majoria de la ciutadania de Catalunya, deixant a una banda les advertències del Govern espanyol. "No ens farem enrere per cap entrebanc polític, jurídic o de qualsevol índole que pugui articular l'Estat en contra de la celebració del referèndum". 

L'acceptació d'aquest precepte té especial rellevància després que el president del Govern central, Mariano Rajoy, hagi advertit aquest divendres als Ajuntaments catalans disposats a facilitar la celebració del referèndum que l'Executiu "no abdicarà de les seves obligacions de cap de les maneres".

Acte mon local

S'espera que a l'acte de la UB hi participin centenars d'alcaldes dels 947 municipis de Catalunya membres del PDeCAT, d'ERC -que n'envia 134-, CUP i Demòcrates de Catalunya -que en té sis-. A l'acte també hi participaran el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras