Dos alcaldes han exhibit a Twitter el seu rebuig al requeriment que el govern espanyol ha enviat als ajuntaments per instar-los a no facilitar el referèndum de l'1 d'octubre. I ho han fet d'una manera curiosa: passant el document enviat per la Delegació del govern espanyol per la trituradora per així "arxivar-lo". Així ho han exhibit en aquesta xarxa social l'alcalde d'Argentona, el cupaire Eudald Calvo, i el de l'Ametlla de Mar, el republicà Jordi Gaseni, que a més és el vicepresident de l'Associació de Municipis per la Independència. 

L'acte simbòlic dels dos alcaldes coincideix amb un rebuig frontal de la majoria d'ajuntaments catalans a les amenaces del govern espanyol. Sense anar més lluny, alcaldes de la CUP van estripar el passat divendres la carta que el TC va enviar-los informant-los de la suspensió de la llei del Referèndum i la seva convocatòria. La carta els recordava que no podien dur a terme cap acció en relació amb l'organització de la consulta. Entre els alcaldes que van apostar per aquest gest es trobaven l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, i l'alcalde d'Artés, Ernest Clotet.

A hores d'ara, a falta d'alguns alcaldes encara indecisos i d'una minoria que no facilitarà la votació, ja són més de 700 municipis els que han anunciat que cediran equipaments municipals per la celebració de la votació de l'1 d'octubre. Entre els ajuntaments que permetran la votació es troben grans ciutats com Girona, Terrassa, Sabadell, Sant Cugat, entre moltes d'altres poblacions importants. No obstant això, hi ha ajuntaments rellevants, com Tarragona i Lleida, governades pel PSC amb aliances unionistes, que no faran cap cessió al Govern.

Els alcaldes, advertits

El govern espanyol i el poder judicial està insistint en la il·legalitat del referèndum. Dijous passat el TC va enviar un advertiment als 948 municipis catalans per advertir-los de la inconstitucionalitat del referèndum de l'1 d'octubre. No obstant això, la majoria de municipis han fet cas omís a aquest requeriment.

L'advertència de l'alt tribunal va arribar dijous just quan el ministeri de Presidència es va adreçar als secretaris i interventors municipals en una carta en la qual instava els consistoris a no participar en l'organització i realització del referèndum, tot recordant que el Tribunal Constitucional “ha prohibit expressament la continuació del denominat procés constituent a Catalunya i de qualsevol acte preparatori del referèndum”.