Els vuit alcaldes del PSOE i els dos del BNG de la comarca gallega d'A Mariña, la qual ha estat confinada cinc dies a causa d'un brot de Covid-19 amb més de 130 casos, han acordat demanar el "retard" de les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge als seus municipis fins a "garantir l'exercici del vot en condicions segures i legals".

Així ho han ratificat en declaracions a Europa Press, l'alcalde de Burela, el socialista Alfredo Llano, i el seu homòleg de Ribadeo, Fernando Suárez (BNG), que han considerat que els comicis d'aquest 12 de juliol "no han de celebrar-se" aquest diumenge a A Mariña.

Per això, els alcaldes han firmat aquest document en una reunió aquest dimecres per sol·licitar al president de la Xunta, el popular Alberto Núñez Feijóo, i a la Junta Electoral el "retard" dels comicis d'aquest diumenge a causa del brot de Covid-19.

El regidor de Burela ha reivindicat que "la Xunta assumeixi la seva responsabilitat i anul·li les eleccions" a A Mariña perquè "no hi ha motivació i confiança". "Encara poden pujar els casos. S'estan fent PCR a col·lectius vinculats al primer brot", ha destacat, per indicar que "no està controlat".

Meses electorals en ple confinament?

En aquesta línia, Suárez ha explicat que "com a alcalde ha d'estar per sobre de la política" per la seva "responsabilitat respecte els que els voten, van votar o votaran". Per això, creu "una temeritat i il·legalitat consentir que mil persones que, per prescripció mèdica estan confinades, puguin anar a una mesa electoral".

Sobre això, ha comentat que les persones que han d'estar "12 hores en mesa electoral rebent centenars de persones" estan exposades perquè "pot anar gent amb el virus" a votar, fet que veu "intolerable". "Em sembla una irresponsabilitat i temeritat", ha subratllat.

"Soc el representant de tots els veïns d'aquest Ajuntament i per seguretat pública no és adequat", ha assegurat sobre la celebració dels comicis perquè "no es donen les circumstàncies i pot ser una carnisseria".

Per això, defensen aquests alcaldes "amb tots els arguments legals, no opinions, que les eleccions han de ser ajornades," ha sentenciat l'alcalde de Ribadeo. "La gent d'A Mariña no ha d'anar a votar per seguretat", ha conclòs després de recordar que s'han suspès les campanyes electorals en aquesta comarca.