L'alcalde de Perpinyà, Louis Aliot, del partit ultra Reagrupament Nacional, ha prohibit que es desplegui l'estelada al Castellet coincidint amb la Diada de la Catalunya Nord, que se celebrarà aquest any el 6 de novembre, segons ha informat Ràdio Arrels. La commemoració, que fa referència al Tractat dels Pirineus que va partir Catalunya amb un pacte entre les monarquies espanyola i francesa, se celebra cada any el dissabte més proper al 7 de novembre.

Aliot ha respost negativament a la petició que li van fer els organitzadors de la Diada de Catalunya Nord, per accedir al Castellet per desplegar una bandera. L’argument oficial és que ho fan "per evitar l’incident constatat el 2017 amb el desplegament d'una estelada i no de la senyera". L’ajuntament afegeix en la seva carta de rebuig, que "sosté i valora la història, la llengua i la cultura catalana, però refusa que sigui associada, per posar a disposició d’un lloc històric emblemàtic de la ciutat, a una manifestació amb reivindicacions independentistes".

Habitualment el dissabte més a prop del 7 de novembre, a Perpinyà s’organitza la commemoració del Tractat dels Pirineus amb una manifestació catalanista que surt de plaça Catalunya i acaba al peu del Castellet. Fins ara els organitzadors de la Diada de Catalunya Nord demanaven accedir al Castellet per desplegar-hi una bandera estelada al final de la manifestació, i clasuraven d'aquesta manera la jornada, amb el cant d'Els Segadors. 

Aquest és el segon any de mandat del Louis Aliot, però l’any passat els organitzadors van renunciar a la manifestació al carrer a causa de les restriccions per la pandèmia. 

Louis Aliot va trencar amb el regnat, des de l'any 2009, del fins llavors alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol. D'aquesta manera, el partit d'ultradreta francès es va imposar per primera vegada en un municipi de més de 120.000 habitants, amb gran satisfacció de Marine Le Pen. Però qui és Aliot? D'entrada, un home que manté pocs lligams amb la capital de la Catalunya Nord. Nascut a Tolosa l'any 1969, sempre ha assegurat que fer carrera a París no entrava en els seus plans: "Quedar-me allà? M'hauria tornat boig!". L'any 2014 va ser elegit eurodiputat i dos mesos abans havia fracassat en el seu intent per conquerir l'ajuntament de Perpinyà. Finalment, amb una oposició fragmentada i el desgast de Pujol va tenir el camí més fàcil.

Història del Castellet

 

El Castellet de Perpinyà es va construir al voltant del 1368, pel mestre d'obres Guillem Guitard per encàrrec del rei Joan el Caçador, també conegut com a Joan I d'Aragó, per reemplaçar la porta del Vernet, perquè es poguessin travessar les muralles, i que la ciutat es pogués comunicar amb el raval o vila nova. Joan el Caçador havia nascut a la capital del Rosselló.

Després de ser la porta de la ciutat, amb l'ocupació francesa l'edifici va passar a ser una presó, i es van posar barrots a les finestres. Amb el pas dels segles el Castellet va passar a ser el gran símbol de la ciutat.