"Catalunya ha insultat Aragó". Així ho ha afirmat l'alcalde de Saragossa, Jorge Azcón. El president del PP d'Aragó espera amb escepticisme la resolució del conflicte polític obert entre els governs de Catalunya i Aragó pel lideratge d'una candidatura conjunta pels Jocs d'Hivern de 2030. En una entrevista a El Mundo publicada aquest dissabte Azcón ha assegurat que "avui Espanya té menys possibilitats d'albergar els Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. Això és una realitat". Fent referència a les diferents afirmacions que s'han creuat els darrers dies el Govern i el govern d'Aragó, l'alcalde s'ha mostrat crític contra Catalunya afirmat que "en tota aquesta polèmica Catalunya ens ha insultat. Avui a Aragó ens sentim insultats". 

Reunió cancel·lada

Azcón ha defensat la postura del president del govern d'Aragó, Javier Lambán, de no reunir-se amb Pere Aragonès i ha afirmat que hauria d'haver dit "el que som els aragonesos, el que representem i com ens sentim. Això ho trobo a faltar". Els dos presidents havien de reunir-se aquest divendres a Balaguer, però menys de vint-i-quatre hores abans de la trobada, Lambán va anunciar que no assistiria a la reunió amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per diferències "formals i de contingut" sobre el projecte dels Jocs d'Hivern 2030 als Pirineus. A través d'un comunicat el president d'Aragó va argumentar que "encara existeixen diferències importants" amb el seu homòleg català, fet que dificultava que la reunió fos constructiva. D'aquesta manera, el president aragonès va considerar que era "millor ajornar-la de cara a no fer cap pas enrere en un projecte que beneficiarà tot el territori del Pirineu". 

L'alcalde de Saragossa, es manté en la línia del govern aragonès, i afirma que ha d'haver-hi una "estricta igualtat" entre Catalunya i Aragó en la candidatura per als Jocs d'Hivern de 2030. En la mateixa entrevista ha fet referència a unes hipotètiques cerimònies: "Si la clausura fos a Barcelona, la inauguració hauria de ser a Saragossa. O a l'inrevés. És part fonamental de l'acord. Les candidatures en estricta igualtat passen per aquest repartiment. De la mateixa manera, no consentiríem que el nom de la candidatura fos només Pirineus-Barcelona. Si aquesta fos la fórmula, el nom hauria de ser Pirineus-Barcelona-Saragossa. No poden pensar que això no sigui així".

Aragonès baixa la tensió 

Pere Aragonès, en la seva visita a Balaguer aquest divendres, va voler abaixar la tensió amb Aragó després que Lambán advertís que sense l'Aragó no hi haurà jocs olímpics. "No vull posar més llenya al foc", assegurava Aragonès, que no ha tancat la porta a trobar-se amb el seu homòleg aragonès més endavant. "Les discrepàncies que poden haver sobre la candidatura s'han de resoldre dialogant", ha insistit. "La manera de tirar endavant els Jocs d'Hivern és no fer més gran una polèmica que no hauria d'haver existit", afirmava Aragonès en una atenció als mitjans des de Castelló de Farfanya (Noguera) on va destacar que cal aprofitar el "potencial" de Catalunya al capdavant de la candidatura dels Jocs d'Hivern del 2030. "Els Jocs poden ser una oportunitat si es fan tenint en compte el territori", apuntava Aragonès, que va insistir en defensar que tots els projectes siguin "sostenibles" i tinguin en compte "el pes del territori" i la seva ciutadania.

Lambán ha justificat haver suspès la reunió amb Aragonès perquè va percebre una "manca de respecte institucional cap a l'Aragó" que era "intolerable". El president de l'Aragó s'ha mostrat disposat a celebrar la trobada més endavant sempre que hi hagi una "reconsideració" del president del Govern i "les coses es plantegin amb respecte cap a l'Aragó". Lambán, que insisteix en una candidatura conjunta amb Catalunya i l'Aragó al mateix nivell.  Sobre aquesta voluntat de reunir-se, Azcón ha lamentat que "no sé si hi haurà una solució a tot això. Tant de bo no sols hi hagi una candidatura conjunta, sinó que els Jocs Olímpics es puguin guanyar per a la nostra terra. Però entre la gestió que han fet els socialistes aragonesos i els independentistes catalans, les possibilitats que Espanya celebri uns Jocs en 2030 són infinitament menors".