L'alcalde de Reus (Baix Camp), Carles Pellicer, ha anunciat aquest dijous que abandona el PDeCAT, que perd així la principal localitat on aquest partit tenia l'alcaldia. Pellicer ha anunciat que estripava el carnet, després que el PDeCAT de Reus ha anunciat un acord amb la candidatura local Ara Catalunya per concórrer a les municipals. 

Pellicer s'ha mostrat disconforme amb aquest acord, i ha insistit que s’hauria d’haver consultat la militància i ha afegit que a ell aquest pacte “no el representa”. L’alcalde s’ha mostrat “decebut” per aquesta decisió del que fins ara era el seu partit, i ha lamentat que se n'hagi assabentat per Ara Catalunya.

Tot i la decisió d'abandonar el PDeCAT, Pellicer seguirà d'alcalde de Reus, perquè els fins ara regidors del PDeCAT han seguit el mateix camí i també han decidit abandonar el partit. Han fet aquest pas Montserrat Caelles, Mariluz Caballero, Pep Cuerba i Hipòlit Montseny, a més del fins ara cap local Jaume Vendrell. Segons han apuntat, la decisió l'han pres de manera consensuada amb la portaveu de Junts per Reus i candidata del partit de Laura Borràs i Jordi Turull a les pròximes municipals, Teresa Pallarès. L'actual alcalde, que governa a la ciutat des del 2011, ja va anunciar al mes de març que no repetiria en el càrrec i que no seria candidat a les eleccions municipals. 

La decisió de Pellicer d'abandonar el PDeCAT és la segona en importància aquesta setmana, després de l'anunci que l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias va fer en el mateix sentit al mes de setembre quan es va decantar per Junts, segons s'ha conegut ara. Fins llavors va mantenir una doble militància.

Xavier Trias ha estat el nom que més ha sonat com a candidat de Junts pel 28-M a Barcelona després que Elsa Artadi, que ja havia estat proclamada com a candidata, va decidir abandonar de sobte la política activa a principis de maig. Trias, que va guanyar les eleccions municipals del 2011, va rebutjar en un primer moment que pogués ser el candidat, atesa la seva edat, 76 anys, i el fet que està jubilat i retirat de la primera línia política. Amb tot, amb el pas dels mesos i la falta d’un altre nom amb consistència per aglutinar el vot de Junts, així com el fet que hi ha altres candidats de més edat com Ernest Maragall (ERC), ha fet que l’eventual candidatura de Trias hagi agafat força i en aquest sentit, que hagi trencat amarres amb el PDeCAT es pot interpretar com una maniobra per aplanar el camí per fer-ho.

Xavier Trias ha insistit diverses vegades que només prendria la decisió de presentar-se si comprovava que tenia possibilitats reals de guanyar, tot assegurant, en una entrevista a Catalunya Ràdio a principis de setembre que “no té sentit que em presenti si no tinc possibilitats de guanyar". Així mateix, Trias ha volgut donar-se temps per meditar la decisió final, ja que en un primer moment es va donar l’estiu de termini per decidir-ho però després, a causa primer de la celebració del Congrés de Junts per Catalunya i més recentment, de la crisi de Govern que ha acabat amb la sortida de Junts de l’executiu, Trias encara no ha donat el Sí a presentar-se com a cap de llista.