L'alcalde de Lleó, el socialista José Antonio Díez, ha proposat avui la creació d'una mesa de diàleg per negociar la ruptura d'aquesta província amb Castella i formar una nova comunitat autònoma. Díez ha fet la proposta, similar a la que està estudiant el president Pedro Sánchez en les negociacions amb ERC per al contenciós entre Catalunya i l'Estat, després que diversos ajuntaments lleonesos han aprovat mocions reclamant la ruptura política amb Castella.

"Cal obrir un debat i diàleg, una mesa de diàleg, per veure quines solucions hi pot haver per revertir el greuge i subdesenvolupament de la Regió Lleonesa en una comunitat autònoma clarament regional, en la qual s'ha centralitzat tot a Valladolid i a Castella", ha indicat.

Díez no ha dubtat a qualificar Castella-Lleó de "comunitat autònoma fallida". "Mentre que la província més poblada era Lleó, ara ho és Valladolid, que té la puixança i el desenvolupament" com a conseqüència de "les decisions i polítiques del Partit Popular", a qui acusa de ser "el gran responsable d'aquesta situació".

Diario de León 

Mentre es produeix aquesta discussió, que evidencia la crisi de Castella, PSOE i PP estan pressionant els seus regidors lleonesos perquè no donin suport a més mocions secessionistes, després que ja ho han fet en cinc localitats, entre elles la capital.