L'alcalde d'Albacete (Castella-la Manxa) i membre de Ciutadans, Vicente Casañ, va contractar a la seva pròpia empresa al poc d'accedir a l'alcaldia després de les últimes eleccions de 2019, un fet prohibit expressament per la llei i pels codis interns de la formació de Inés Arrimadas. En concret, va contractar publicitat institucional per a Veo Radio Producciones, malgrat ser-ne el propietari del 50% de les accions.

Segons avança aquest dimecres 'El Mundo', entre el 15 de juny de 2019, dia de la presa de possessió del càrrec, fins al mes de setembre del mateix any, quan Casañ va vendre les seves accions a un familiar, el consistori va concedir a la seva empresa almenys cinc contractes de publicitat per valor de 6.380 euros.

De fet i sempre segons el mitjà citat, en el segon semestre de 2019, Veo Radio va incrementar els ingressos publicitaris provinents de l'alcaldia de 2.000 a 9.580 euros. A més, la tendència va continuar augmentant una vegada l'alcalde va deixar l'empresa, ja que el 2020 va incrementar un 19% la seva facturació per publicitat contractada pel consistori.

Incompatibilitat amb càrrec públic

Segons l'article 178.2 de la Llei Electoral, té consideració d'"incompatible" amb el càrrec públic "els contractistes o subcontractistes de contractes, el finançament total o parcial del qual vagi a càrrec de la Corporació Municipal o d'establiments d'ella dependents", per la qual cosa l'alcalde s'hauria d'haver desprès de les accions abans d'accedir al càrrec. A més, segons 'El Mundo', Casañ va ocultar en la seva declaració de béns la possessió de les accions d'aquesta empresa.

Però Casañ no només va vulnerar la llei, sinó també els estatuts de Ciutadans, que estableixen clarament que els seus càrrecs han "de complir estrictament" el règim d'incompatibilitat previst en les lleis i els obliga a "abstenir-se de participar o desenvolupar tota activitat privada que pugui comportar un conflicte d'interessos en l'exercici del seu càrrec". De fet, els candidats de Cs han de firmar una declaració jurada amb les seves activitats i béns i comprometre's a complir el règim d'incompatibilitats i el Codi Ètic del partit.

Ciutadans, que compta amb cinc regidors d'un total de 27, ostenta l'alcaldia d'Albacete després d'un pacte amb el PSOE -guanyador de les municipals i amb 9 regidors- que inclou la rotació en el càrrec al cap de dos anys.