L’alcalde de Blanes, el socialista Miquel Lupiáñez, ha enviat una carta aquest dimarts al Govern emplaçant-lo a treballar “per aconseguir la fórmula adequada” que permeti satisfer “les demandes i la voluntat” de molts ciutadans de votar l’1-O i garanteixi la seguretat jurídica dels funcionaris i treballadors del seu consistori.

En la missiva, que és resposta a la que l'executiu va enviar dijous passat emplaçant els alcaldes a cedir els locals per a l'1-O, l’alcalde explica que el secretari de l’Ajuntament ha emès un escrit en què dictamina que la suspensió de la llei del Referèndum impedeix al consistori posar a disposició de la Generalitat cap local per dur a terme les votacions.

“No obstant això, la voluntat ferma i explícita d’aquest consistori durant el mandat que presideixo ha estat sempre la de facilitar els processos de participació política i ciutadana; adaptant la voluntat legítima dels ciutadans i ciutadanes a les fórmules legals existents”, explica Lupiáñez.

L’alcalde recorda que abans de la convocatòria formal del referèndum ja va tenir una reunió amb el delegat de la Generalitat a Girona durant la qual va abordar la possibilitat de facilitar al Govern un llistat de locals d’ús públic que no són de titularitat municipal, majoritàriament de la Generalitat. 

Lupiáñez ja va es va desmarcar el passat mes de juny de les directius del PSC en relació al referèndum quan, tot i rebre les directives de la formació en el sentit de no facilitar la votació, va assegurar públicament que votar és un exercici democràtic i que ell mateix aniria a votar, igual com ho va fer el 9-N.

Aquest diumenge va ser l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, qui va arribar a un acord amb el Govern perquè els veïns de la ciutat puguin votar en locals majoritàriament vinculats a la Generalitat. També l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha arribat a un acord per facilitar la votació en locals de la Generalitat. Aquestes ciutats s'afegeixen a alguns petits municipis amb alcalde socialista que han respost positivament a la crida del Govern.