PP Dins

No han passat ni dues setmanes des que el PP va perdre 8 escons a les eleccions del 27-S, dels 19 que va obtenir amb Alícia Sánchez-Camacho als comicis del 2012, i Xavier García Albiol, el flamant candidat dels populars a la presidència de la Generalitat, ha decidit canviar d'estratègia.

Després de repetir incansablement en campanya que no hi havia res a pactar amb un partit que es volgués separar d'Espanya, ara ha allargat la mà a Junts Pel Sí "en tot allò que no sigui una qüestió identitària". Ha posat com a exemple el manteniment de l'escola concertada i l'abaixada del tram autonòmic de l'IRPF.

El creixement de Ciutadans i la posició d'un PSC que ha salvat els mobles no ofereixen un escenari electoral per a les generals gaire engrescador per al PP a Catalunya, que ja està virant el seu discurs cap al centre, un espai en el qual ha triomfat el de C's, i encara aguanta el dels socialistes.

Decàleg pastat al de C's

Albiol ha presentat un decàleg de mesures gairebé pastat al que va enviar Inés Arrimadas la setmana passada als grups contraris a la independència (PSC, PP i Catalunya Sí que es Pot).

 

El document acord govern PP gira entorn de la millora del sistema de finançament en què, com Ciutadans, Albiol planteja introduir el principi d'ordinalitat fiscal –que una comunitat autònoma no sigui la tercera perceptora si és la segona en contribució, per exemple–; la reforma de la fiscalitat autonòmica, la simplificació i reducció de les càrregues administratives (el que Ciutadans anomena "eliminar duplicitats"), recuperar la despesa en sanitat, incloure l'educació trilingüe (català, castellà, anglès) i intensificar la lluita contra la corrupció.

El concert basc, ni tocar-lo

Amb tot, Albiol ha explicat que millorar el finançament de Catalunya no es fa "ficant el dit a l'ull de les altres comunitats", en referència a les paraules de la presidenta de la Junta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz, a favor de revisar els concerts econòmics de les comunitats forals, Euskadi i Navarra, i introduir un sistema modular.

 

Per al cap de llista del PP català, els bascos i navarresos "van ser més hàbils negociant". El PP es juga molt al País Basc i, especialment, a Navarra, on els seus socis d'Unió del Poble Navarrès (UPN) van perdre Pamplona a les municipals.

Empresaris independentistes

El PP català ja ha començat a buscar complicitats amb l'empresariat català, incloent, segons ha dit, el que s'ha pronunciat a favor de la independència. Albiol ha assegurat que l'important és que "Catalunya no perdi el tren" en l'àmbit econòmic.

 

En aquest sentit ha dit que li produeix "terror" que la formació d'un govern a Catalunya estigui en mans d'un partit que ha titllat de "trotskista, antisistema, que ens vol treure del mercat i de l'euro", en al·lusió a la CUP.

Tot i això, ha assegurat que la seva mà estesa per la governabilitat no inclou acords globals ni, per tant, donar suport a Junts pel Sí a la investidura: "Hi ha les mateixes probabilitats [de fer-ho] que jo surti volant", ha reblat.