El guanyador de les eleccions municipals del 28-M a Badalona i futur alcalde la ciutat, Xavier García Albiol, ha admès que la seva majoria absoluta l'ha aconseguit gràcies al vot prestat de persones que no són votants habituals del PP. Precisament per aquesta confiança cedida és conscient que ara "no té excuses" a l'hora de no impulsar tots els projectes que es proposi: "No em servirà dir que l'oposició m'ho bloqueja". Segons ha explicat en una entrevista a l'ACN una de les seves prioritats és posar ordre a l'engranatge municipal, però això no serà d'avui per demà. A més, també ha anunciat que subcontractarà a privats l'elaboració de plecs administratius i tècnics per accelerar la resolució de problemes enquistats, com la reparació de dutxes d'equipaments esportius que fa un any que estan espatllades.

La mesura anunciada per Albiol pretén posar un ordre a un consistori que segons han denunciat tots els candidats no funcionava correctament. "Santa Coloma, l'Hospitalet, Sabadell o Terrassa ens passen la mà per la cara", es lamenta el futur alcalde. "La informació que em comença a arribar és preocupant", ha advertit. Albiol atribueix part de la situació a la inestabilitat política dels darrers anys: "Badalona ha viscut en una decadència constant". En les pròximes setmanes, diu, n'acabarà de prendre consciència per començar a revertir la situació.

Badalona necessita una nova estructura interna del funcionariat

El líder dels populars a Badalona adverteix que la ciutat necessita "una nova estructura interna en el funcionariat", a banda d'una sèrie "d'ajustos tècnics i professionals". Albiol ha recordat que hi ha departaments sense pràcticament treballadors i admet que la ciutat difícilment podrà funcionar si l'Ajuntament no presta un servei "mínimament eficient". La renovació de l'engranatge municipal és una feina a llarg termini, però Albiol no es resigna a no poder començar a impulsar millores des del primer dia. Els plans d'Albiol per tirar-ho endavant serà demanar a empreses privades o col·legis professionals l'elaboració de determinats plecs de clàusules per tal d'agilitzar tràmits i "arrencar l'Ajuntament".

"Ho faré sense cap mena de dubte perquè no pot ser que per desídia dels polítics o una situació administrativa determinada unes dutxes faci un any que no funcionen", ha dit fent referència al camp de futbol de Montigalà. També critica que hi hagi llicències d'obres pendent d'atorgar-se "des de fa un any i mig". Albiol insisteix que no s'esperarà que l'estructura municipal estigui ordenada per donar "celeritat" a aquests assumptes: "No m'han escollit per a això", ha advertit. El futur alcalde també diu que part del problema rau en la motivació dels treballadors i avança que demanarà a la plantilla "que estigui a l'altura per dignitat pròpia i per respecte als veïns".

Replantejament de la seguretat de Badalona

Respecte a la seguretat de Badalona, García Albiol ha reiterat la necessitat de fer un "replantejament de les polítiques actuals". Així doncs, la proposta del futur alcalde badaloní és tornar al model que va impulsar durant el seu primer mandat—entre 2011 i 2015—, tot i que amb matisos. El problema, segons l'alcaldable, ja no són els immigrants amb actituds delinqüencials, sinó l'ocupació d'habitatges. Després de dues campanyes amb un discurs molt centrat en la 'immigració conflictiva'. En aquesta campanya, Albiol pràcticament no n'ha parlat, i no ha justificat: "La societat evoluciona i demostraria que estic allunyat de la realitat seguir amb determinats discursos".

Ara "els problemes i les realitats són diferents" que les que van monopolitzar les campanyes electorals de 2011 i 2015. En la lluita contra les ocupacions, el líder del PP proposa la creació d'una regidoria específica que assessori els veïns i presenti l'Ajuntament com a part afectada davant les ocupacions més conflictives. L'objectiu d'Albiol és que aquesta regidoria tingui entitat pròpia. Abans de presentar el cartipàs, però, diu que cal fer "ajustos" en alguns departaments i àrees de l'Ajuntament per encabir la nova regidoria en l'organigrama. El futur alcalde tampoc ha volgut descobrir qui serà el regidor que la dirigeixi.

Judici de les antenes

El passat mes de març, el titular del jutjat d’instrucció 4 de Badalona va acordar l’obertura del judici oral pel cas de les antenes contra l’exalcalde de Badalona, on està acusat de prevaricació urbanística i malversació de fons públics. Sobre aquesta qüestió es mostra tranquil i ha afirmat que tots els seus compromisos són per complir en els pròxims quatre anys, tot i que, no amaga la seva il·lusió per ser alcalde de Badalona durant almenys dos mandats "per culminar un projecte definitiu". El futur alcalde no creu que aquest trajecte, que és la política municipal, es pugui veure tallat pel cas de les antenes de telefonia mòbil que es van instal·lar sense permís en un solar municipal durant el seu primer mandat. "No és el primer cop que vaig a un judici sent alcalde i aquí estic", ha etzibat. Albiol recordava així les acusacions de racisme i xenofòbia pels pamflets que va repartir durant la campanya electoral de 2011 on apareixia la fotografia d'una pintada contra el col·lectiu gitano. Sobre el cas de les antenes, Albiol diu que està convençut que quan arribi el judici es demostrarà també la "intencionalitat" del procés judicial.