Abans de començar les votacions de les resolucions en el ple d’aquest dijous, el president del Parlament, Roger Torrent, ha volgut explicar als nous diputats com es procedeix a la votació, per evitar errors o vots no vàlids. Però potser hauria d’haver dirigit la seva explicació també als més veterans, que són els qui han protagonitzat les equivocacions més sonades d’una sessió aspra.

És la segona legislatura de Xavier Garcia Albiol, però això no li ha impedit cometre un error de novell. El seu grup parlamentari no ha votat en cap dels punts de la resolució de JxCat que avala la legitimitat de Carles Puigdemont. Però, en el segon punt, l’exalcalde de Badalona sí que hi ha participat, amb una abstenció. No li ha semblat malament que la Cambra “constati que les eleccions del 21 de desembre han ratificat la majoria favorable a les forces independentistes, això és, a les formacions polítiques favorables a una acció republicana de Govern i a la constitució de Catalunya en un estat independent en forma de república”.

ple parlament albiol sergi alcazar 01032018 (7)

En la mateixa resolució, la socialista Alícia Romero, diputada des del 2012, també ha comès una greu errada votant a favor del punt 3, a diferència del seu grup, que hi ha votat en contra. Aquest punt manifesta el “rebuig més absolut” a l’aplicació del 155 i els seus efectes, que “han vulnerat els drets fonamentals dels catalans i catalanes, restringit les facultats de sobirania de les seves institucions legítimes i cessant els seus i les seves representants escollits democràticament”. També reclama la seva fi “de manera immediata”.

El portaveu del Grup Republicà, Sergi Sabrià, també fa sis anys que és a la Cambra. Això no ha estat obstacle perquè, en lloc de prémer el ‘no’, hagi apretat el ‘sí’ a la proposta de resolució del PP. Aquesta volia declarar obert el termini de dos mesos fins a la convocatòria d’eleccions “davant una proposta de candidatura impossible a la presidència de la Generalitat”.

ple parlament sabria rovira sergi alcazar (1)

Probablement l’error més sonat de tots ha estat el que ha comès Ciutadans en el punt 2e de la resolució del PSC, que diu que “per tal d’actuar d’acord amb els principis democràtics és necessari defensar el respecte a la llei i els seus procediments de reforma garantint així la nostra llibertat enfront de l’arbitrarietat”. Mentre gairebé tot el grup hi ha votat a favor, un diputat hi ha votat en contra i un altre s’ha abstingut. Ple al 15.

N’hi ha hagut d’altres que no han estat un error, com el de Ramon Espadaler, que s’ha abstingut al segon punt de la resolució dels comuns. L'exconseller i líder d'Units per Avançar --formació hereva d'Unió Democràtica que va presentar-se amb el PSC el 21-D-- ha explicat que la defensa d’una escola pública no ha d’excloure altres models com el concertat. El punt també estableix que no es poden destinar diners públics a aquells models educatius que segreguen per sexe.