Després de tres dies seguits recorrent Catalunya, Mariano Rajoy ha tancat la campanya del candidat del PP Xavier Garcia Albiol, a qui ha donat una empenta. Davant unes enquestes molt adverses, el president espanyol ha promès mantenir la mà de ferro contra qualsevol intent de saltar-se la legalitat espanyola. “No se sortiran amb la seva”, ha assegurat, “perquè aquestes eleccions tornen la veu als catalans i confirmen que els separatistes no tenen cap projecte de futur”. Els unionistes, ha dit, són "el costat bo" de la història.

El president espanyol ha participat en un sopar de tancament de la campanya del PP al Pavelló Italià de la Fira de Barcelona. Davant un miler de militants i simpatitzants que han aplaudit l’aplicació fulminant del 155, ha defensat que “el dijous guanyarà la democràcia i des del PP mantindrem la voluntat de diàleg, però sense cap imposició”. Ha sostingut que totes les democràcies europees i mundials -“sense excepció”- “donen suport a les decisions del Govern d’Espanya, donen suport a la democràcia a Catalunya i rebutgen les aventures dels separatistes”.

Per a Rajoy, l’unionisme representa “el costat bo d’aquesta història”. Ha defensat que les eleccions convocades per ell “ja han trencat el separatisme” i ha fet que els catalans “recuperin la seva veu”. Ha assegurat que, a diferència d’altres, des del PP “assumeixen responsabilitats i prenen decisions, encara que de vegades sigui dur fer-ho”.

Ha acusat els dirigents independentistes de buscar la “confrontació més descarnada”. Ara, ha afegit, “es tracta de passar pàgina i mirar cap al futur”. Abans, però, caldrà construir un govern constitucionalista. Ha fet una apel·lació al vot útil, recordant que en algunes demarcacions es juguen els escons amb els partits independentistes. “Som el vot més útil i més degur, perquè no fallem”, ha dit.

Ha tingut un gest d’agraïment per a Xavier Garcia Albiol per la seva actuació l’1-O: “Aquí tothom parla, diu, sap el que cal fer i sembla que té molt coratge, però quan va haver-hi un atac a les forces de seguretat, a Pineda de Mar hi havia Xavier Garcia Albiol”.

"Un a presó i l'altre a 1.000 km"

Xavier Garcia Albiol ha fet de Xavier Garcia Albiol. Excusant-se prèviament per si seria políticament incorrecte, ha promès que continuarà “partint-se la cara” per defensar aquells que se senten catalans i espanyols. I ha dirigit un dirigit un missatge al president Carles Puigdemont i al vicepresident Oriol Junqueras: “Vosaltres que faltàveu el respecte i a la credibilitat de les institucions espanyoles, que us crèieu per sobre del bé i el mal, mireu com esteu: un detingut i a la presó provisional, i l’altre a 1.000 quilòmetres perquè li té por a la democràcia”.

El candidat del PP ha volgut agrair al president espanyol Mariano Rajoy, que l’ha acompanyat tot el dia, que hagi tingut “el valor i el coratge de plantar cara al separatisme”. En aquest sentit, ha presumit que “el PP ha aturat el procés independentista”. També s'ha vantat, entre altres coses, de tancar “ambaixades que es dedicaven a parlar malament de Catalunya i Espanya”.

Albiol ha insistit en la necessitat que l'unionisme pugui conformar un govern alternatiu. “Es tracta de sumar per poder portar a terme aquest govern alternatiu a l’independentisme després de 40 anys”, ha sostingut. En aquest sentit, recorrent a l’anècdota personal, ha recordat que “guanyar no significa governar”, com li va passar a ell a Badalona. “Per això el més important és que les forces constitucionalistes puguem sumar”, ha reiterat.