El president del PP Català, Xavier García Albiol, ha considerat un "insult" per a les víctimes d'ETA la menció que ha fet el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la persistència en la lluita contra ETA i la necessitat de persistir en el procés català.

En roda de premsa, Albiol ha puntualitzat que no coneixia exactament les paraules de Puigdemont, però ha afirmat que si s'havia fet algun tipus de vinculació entre aquestes dues situacions, era una "barbaritat" i l'ha acusat de "frivolitzar" amb la mort de persones a mans d'assassins. El popular ha dit que si ningú surt a "corregir, desmentir o demanar disculpes" per aquestes paraules, voldrà dir que Puigdemont "ha perdut absolutament el sentit de la realitat", i ha asseverat que està "absolutament inhabilitat" per continuar al capdavant del Govern.

El president de la Generalitat, durant la presa de possessió de dos nous membres de la comissió jurídica assessora, ha fet una crida a la "persistència" dels catalans en el marc del procés sobiranista. Ha considerat que només així Catalunya podria dir d'aquí a uns quants anys que "ha guanyat el combat i ha aconseguit tot el que es proposava", i ha recordat que quan la societat "ha persistit" amb la lluita contra ETA i el terrorisme ha vençut "els que volien laminar la justícia". 

En ser preguntat en roda de premsa, Albiol ha expressat que qualsevol "insinuació" de vincle entre les dues situacions demostraria que Catalunya "és en mans d'un autèntic irresponsable que no pot continuar al capdavant del Govern ni un minut més". El popular ha dit que volia escoltar "amb atenció" les declaracions, però que si realment existia el vincle, posaria a ulls de tothom que Catalunya està governada per "radicals que no poden continuar ni un minut més governant". 

Per Albiol, relligar la situació política actual amb la que es va viure fa vint o trenta anys contra el terrorisme d'ETA denota que Puigdemont "ha perdut la raó" i ho ha qualificat de "vergonya", "insult molt greu" a les víctimes i una "provocació".

"Cop d'estat"

També en roda de premsa, el líder del PP Català ha mostrat avui el seu rebuig al fet que es convoqui la Junta de Seguretat Catalunya, ja que, segons el seu parer, no tindria sentit que l'encapçalés el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, quan vol impulsar un "cop d'estat polític". Aquestes declaracions arriben després que el Govern considerés fa dos dies com a "irresponsable" l'actitud del Govern central perquè, en no convocar des de fa vuit anys la Junta de Seguretat de Catalunya, "posa en risc la pròpia seguretat dels ciutadans", ja que els Mossos d'Esquadra "no disposen" dels instruments necessaris.

Albiol ha considerat que en una situació de "normalitat" seria "recomanable" que es reunís aquella Junta. "Però direm les coses clares: la Junta de Seguretat la presidiria un president de la Generalitat que aposta per donar un cop d'estat". "La imatge d'un president que vol donar un cop d'estat presidint la Junta de Seguretat, amb responsables de tots els cossos de seguretat, a mi no m'agrada, perquè és un president que no actua de forma lleial", ha dit.

Albiol ha assegurat que li "grinyola" aquesta imatge de Puigdemont quan "diu que en un mes i mig vol donar un cop d'Estat", que ha matisat que seria "polític" i "no violent".

D'una altra banda, sobre el requeriment del Govern central al de la Generalitat perquè convoqui només 50 de les 500 places que tenia previst per cobrir vacants de Mossos d'Esquadra, Albiol ha assegurat que hi ha "voluntat del Govern (espanyol) de seguir col·laborant amb els Mossos, com sempre ha passat, més enllà d'algunes diferències d'interpretar quins són els marges d'actuació respecte a la contractació de personal en l'administració pública".

Encara que ha reconegut que des del PPC "és evident que es vol que es contractin 500 Mossos, perquè gràcies a una proposta del PPC aquesta opció de contractació és una realitat", ha matisat que sempre ha de ser "d'acord amb les possibilitats pressupostàries" i que en aquests moments hi ha "restriccions en contractació" no només en Mossos, sinó també Policia espanyola o Guàrdia Civil.