Xavier Garcia Albiol s'ha envoltat aquest divendres d'una figura molt simbòlica: Aldolfo Suárez Illana. El fill de l'expresident espanyol i militant del PP l'ha acompanyat en un acte al Museu d'Història de Barcelona, juntament amb el vicesecretari del PP Pablo Casado. I el candidat popular no ha volgut desaprofitar l'ocasió. Després que Suárez hagi admès que el seu pare va ser posat a dit, Albiol ha dit: "El teu pare no va ser escollit democràticament, però va demostrar ser un demòcrata". I ha afegit: "Alguns han estat escollits democràticament i demostren que són com dictadors de països subdesenvolupats”.

El cap de llista del PP a les eleccions del 21-D també ha volgut recuperar el llegat de l’expresident espanyol. Concretament, Xavier Garcia Albiol ha apel·lat a “l’herència de la UCD i Alianza Popular” per construir una nova etapa política a Catalunya. S'ha referit a l'esperit de fa 40 anys per a sortir de la situació actual.

El líder dels populars catalans també ha volgut respondre les paraules d’Inés Arrimadas aquest dijous en una entrevista a TV3. “Arrimadas deia que Ciutadans era federalista”, ha assegurat. “Jo vull dir-li que nosaltres ens sentim orgullosos de formar part d’un partit que defensa l’Espanya constitucional”, li ha replicat a la candidata de Ciutadans.

Però també ha aprofitat per respondre el socialista Miquel Iceta. “Enfront d’aquesta Espanya federalista de Ciutadans, i davant les aventures singulars del candidat Iceta fent propostes inadmissibles (en referència als indults), hi ha la proposta del PP, que és ser un partit previsible, amb les idees clares i l’experiència per poder treure Catalunya d’aquesta situació límit”, ha afirmat.

En aquest sentit, el líder dels populars catalans ha volgut enviar dos missatges. El primer, que el PP “no permetrà ni participarà” d’una proposta de reforma constitucional que “permeti fer volar pels aires el nostre marc de convivència”. El segon, que “no participaran ni acceptaran de cap manera” que es proposin mesures com els indults per als protagonistes de “l’època més decadent que ha viscut la nostra terra”.

“No volem apostar per aventures que sabem que condueixen al fracàs”, ha dit Xavier Garcia Albiol, que ha reiterat la seva aposta per un “govern constitucionalista i democràtic”, que ha assenyalat que no serà possible sense el PP. “En situacions de dificultat sempre hem sabut actuar per a resoldre els problemes d’aquest país”, ha sostingut.

“Sense trencar lleis franquistes”

El fill de l’expresident espanyol Adolfo Suárez i també militant del PP, ha volgut venir a fer campanya a Barcelona. I ho ha fet recuperant la memòria del seu pare. “El meu pare no va ser un president democràtic, el van escollir a dit”, ha començat admetent. I ha continuat: “Curiosament, i tenint en compte tota una bateria de lleis franquistes, ni tan sols va permetre’s violar cap d’aquestes en aquell camí cap a la democràcia”.

“Vam arribar a la democràcia sense trencar cap llei”, ha insistit Suárez Illana, que ha insistit: “Ni tan sols una llei franquista havia de ser trencada”. En aquesta línia, el militant del PP ha defensat que “tot somni és legítim”, però que els independentistes, “en comptes de compartir el seu somni, ens l’han intentat imposar”.

Suárez Illana també s’ha referit al Pacte del Tinell, firmat a la planta inferior el 2003, el pacte “més ignominiós per aïllar un adversari”. Aquell acord que va excloure el PP i va ser el punt d’inici dels tripartits, i del qual aquest dijous se’n van celebrar 14 anys, ha estat molt present durant tot l’acte.