El PP està molt a prop de perdre l'escó al Senat que ocupa el president del PP català, Xavier García Albiol, en favor de Cs, atesos els resultats de les eleccions del 21 de desembre i la nova distribució d'escons, que variarà el repartiment dels vuit senadors autonòmics que tria el Parlament.

En aquest moment, dos dels senadors són del PDeCAT, dos d'ERC i un, respectivament, del PSC, de Catalunya Sí que es Pot, de Cs i del PP. Aquest últim, que ocupa García Albiol, és el que en teoria passarà a Cs després de guanyar aquest partit les eleccions catalanes i quedar-se el PP amb quatre diputats.

El repartiment dels senadors autonòmics es realitza de forma proporcional al nombre de diputats catalans que té cada formació, però depèn en últim terme d'una decisió política dels grups. En tots els legislatius és habitual la cessió d'uns llocs a canvi d'uns altres o a canvi de suport parlamentari, per exemple.

La distribució serà decidida per la Mesa del Parlament. Diferents fonts parlamentàries consultades apunten al fet que Cs podria tenir dos o tres senadors autonòmics (en té un), ERC i JuntsxCat dos més cada partit (com ara) i el PSC, un (el que té).

El senador dels comuns dependria dels que obtingui finalment Cs: si se'n queda dos, l'últim els correspondria a la formació liderada per Xavier Domènech (CatECP) i mantindrien l'escó de CSQP.

Cs no vol donar res al PP

El del PP es dona gairebé segur per perdut. Podria rebre un escó d'un altre partit com Cs, però les relacions entre tots dos s'han complicat després de les eleccions catalanes i el partit taronja ni tan sols està disposat a cedir-li un escó perquè formi grup propi al Parlament.

Falten encara setmanes perquè es resolgui aquesta qüestió. Els òrgans del Parlament hauran de decidir el repartiment i donar temps als grups perquè presentin candidats. Les votacions tindran lloc en un proper ple del nou legislatiu català, encara sense data.