Objectiu aconseguit. El líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, torna aquest vespre a Barcelona amb un compromís en forma d’injecció econòmica i una fotografia sota el braç. Els dos factors són igual d’importants perquè Albiol marqui múscul i torni a aparèixer en escena.

La reunió amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro -col·locada oportunament un dia abans de la trobada del ministre amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras- s’ha allargat gairebé una hora i mitja. Minuts després de la trobada, Albiol ha anunciat en roda de premsa que el ministeri d’Hisenda pagarà en els propers dies un primer avançament de 350 milions d’euros dels 1.400 que ha de rebre Catalunya en concepte de la liquidació del sistema de finançament de 2014. Així, ha dit el coordinador dels populars a Catalunya, li ho comunicarà demà el ministre a Oriol Junqueras.

Ajudar sí, subvencionar la independència mai

Des del ministeri, però, adverteixen que fiscalitzaran que cadascun d’aquests 350 milions d’euros vagin a parar al finançament de serveis socials, a afrontar problemes de tresoreria o a pagar proveïdors. En cap cas, assenyalen, a finançar ni un projecte o acció que tingui a veure amb la creació d’un nou Estat. Fonts del partit han confirmat a El Nacional que la trobada ha estat més que cordial i que el ministre Montoro ha explicitat la “voluntat del govern d’Espanya de seguir ajudant Catalunya”, sempre i quan es garanteixi que cap de les partides econòmiques es destinin a subvencionar el projecte independentista.

Junqueras i la gesticulació    

Aquest serà el missatge que el mateix el ministre d’Hisenda traslladarà aquest divendres al vicepresident de la Generalitat. “Junqueras enganyava els catalans la setmana passada: el govern espanyol pagarà. I si cal avançar altres pagaments, també es farà”, ha remarcat Albiol des de Madrid. De fet, el mateix Albiol ha advertit Junqueras que si el que en canvi busca són “subvencions pel seu projecte independentista, marxarà amb una mà al davant i una altra al darrera”. Per tot això, Albiol ha apuntat que després de la reunió entre Montoro i Junqueras “es desmuntarà la fal·làcia, l’escenari fictici que el govern espanyol no vol pagar”. La demonització del govern espanyol és un dels factors que més ha molestat els diputats del Partit Popular de Catalunya. A aquest motiu respon la insistència d’Albiol a remarcar el discurs de la lleialtat del govern espanyol en funcions, a Catalunya i la voluntat de garantir l’estabilitat financera de la Generalitat. D’aquesta qüestió també se n’ha parlat a la reunió entre Albiol i Montoro.

Albiol no va encaixar amb gaire esportivitat que la passada setmana Junqueras presumís d’haver mantingut contactes “institucionals” amb el ministre Montoro i amb el titular de la cartera d’Economia, Luís de Guindos. En aquest cas, va retreure al vicepresident català un "doble joc": la millor de les cares i les formes en petit comitè per demanar recursos, versus el menyspreu a l'Estat des de les tribunes catalanes.

En aquest punt, val a dir que entre els ministeris espanyols tampoc va agradar que el titular d’Economia improvisés una reunió a l’aeroport del Prat amb Junqueras. En cap cas s’interpreta com una mala jugada sinó tot al contrari: un acte de bona fe de De Guindos, fet amb poca vista i ben jugat a posteriori per Junqueras, que es va ventar de tenir relacions d’igual a igual amb el ministre.        

Baló d’oxígen pel PP d’Albiol

El líder del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, ha arribat a Madrid perseguint dos objectius: unificar el discurs sobre la situació de les finances de la Generalitat i escenificar la unitat entre la direcció estatal del PP i la divisió catalana. Aquest segon aspecte ha de desembocar al seu entendre en la revalorització de la imatge del PP a territori català. Des del Partit Popular de Catalunya apunten que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha estat al llarg d'aquests anys un dels membres de l'executiu espanyol "més sensible" amb la situació catalana. Per aquest motiu, la reunió d'aquesta tarda entre Albiol i Montoro havia generat moltes expectatives entre els populars catalans.

A banda del procés independentista i l'avançament d'aquests 350 milions d'euros, Albiol també ha compartit el seu neguit sobre l'impuls que el Govern vol donar a l'Agència Tributària Catalana i l'ingrés de l'IRPF dels treballadors de la diputació de Barcelona, en aquesta institució. També sobre els tipus d'interès del FLA, així com els requisits de control de la despesa de la Generalitat per poder cobrar del fons de liquiditat autonòmic.