Xavier García Albiol (PP) i Oriol Junqueras (ERC) se les han tingut dialècticament pels contactes del vicepresident català amb els ministres Montoro i De Guindos. García Albiol ha desacreditat Junqueras i ha advertit que tant la conversa telefònica amb Montoro com la trobada amb De Guindos són un acte col·laboració institucional, però no pas un contacte entre dos governs amb el mateix rang. “A Oriol Junqueras li demanaria que sigui més seriós i presentable a l’hora de difondre les informacions. Sobretot quan estem parlant d’un tema tan seriós com el dels recursos econòmics de la Generalitat”, ha afirmat Albiol. Segons el diputat del Partit Popular, Junqueras s'ha aprofitat de la voluntat de col·laboració del Govern espanyol i ha volgut vendre que ha aconseguit una trobada d'alt rang, com si ell fos un ministre. 

L’origen de la polèmica

Oriol Junqueras va tenir aquest dimarts una conversa telefònica amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. En aquesta conversa, el republicà va demanar al ministeri un avançament dels 1.400 milions d’euros que l’Estat té pendent d’abonar a la Generalitat en concepte de la liquidació positiva del 2014. El Govern català comptava a rebre 700 d’aquests milions abans del previst i la negativa del Govern espanyol havia tensat les relacions entre el ministeri i la Conselleria d’Economia.

Junqueras també es va reunir a l’aeroport del Prat amb el ministre d’Economia, Luis de Guindos. En aquest cas, l’objecte d’aquesta trobada informal va ser abordar la situació financera de la Generalitat. El ministre ja havia avançat que avala que el Govern català converteixi finançament a curt termini, en deute a llarg termini, recordant que “quan venç, el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) l’assumeix”. A més, De Guindos va expressar el compromís del Govern espanyol d'evitar que l’agència de qualificació Standard and Poor’s (S&P) empitjori la nota de Catalunya per possibles problemes de finançament a curt termini.     

"Deslleïaltat d’Esquerra i el Govern"

Des de la Conselleria d’Economia, Junqueras ha definit aquests contactes com a cordials i positius però Xavier García Albiol interpreta les paraules de Junqueras de “perverses”. “Ja hi tornem ser! trucant els ministres d’amagatotis per demanar i, després, quan surten de la reunió ho venen com si fos una reunió bilateral, entre dos governs del mateix rang”, ha criticat Albiol en relació a la reunió Junqueras-De Guindos. “A nosaltres això ens sembla inadmissible i posa en evidència que per part de la Generalitat s’aposta per la confrontació i provocació constant. Des del PP no ho tolerarem ni ho permetrem”, ha advertit.