La reunió que ha organitzat el PP amb dues associacions de víctimes d'ETA per contrarestar la visita d'Arnaldo Otegi al Parlament, ha agafat per sorpresa i ha incomodat Ciutadans. 

El president del grup parlamentari del PP, Xavier García Albiol, ha anunciat aquest dilluns la trobada i ha avançat que hi convidaria a la resta de grups parlamentaris. "Hem de deixar molt clar que aquesta visita embruta la institució", ha afirmat Albiol que també ha afegit que "el Parlament mai havia caigut tan baix".

La invitació, però, ha agafat Ciutadans amb el peu canviat i l’ha situat en un escenari molest. D’una banda, han condemnat que el Parlament obri les portes a Otegi “com si fos un polític normal”, ha dit Inés Arrimadas. Dit això, els taronges han declinat assistir a la reunió organitzada per Albiol.

“Farem el que les víctimes vulguin”, ha avançat la cap de l’oposició. Després, el seu equip de comunicació ha matisat que es reuniran amb les víctimes al llarg del matí però “per separat” del PP.

Reunió en paral·lel a la visita d'Otegi

Albiol ha convocat els mitjans de comunicació demà a les 13:15 a la sala de premsa del Parlament. Allà valorarà la trobada amb la presidenta de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) María del Mar Blanco, i el president de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes, José Antonio Vargas. Per cert, les dues entitats de víctimes més properes al PP. 

Per la seva banda, Ciutadans encara no ha concretat quan es trobaran amb les dues entitats.

Invitació als grups parlamentaris

Garcia Albiol ha enviat una carta als presidents dels diferents grups per convidar-los a participar en la reunió que ell ha convocat com a resposta a aquesta trobada a la comissió d'Afers Exteriors amb el líder de Sortu.

En la missiva, Albiol titlla la visita d'Otegi de "denigrant" i considera que el Parlament "no pot ser l'escenari d'una reunió amb una persona condemnada per l'Audiència Nacional, que ha format part d'ETA i que després d'haver complert condemna, no tan sols no ha demanat perdó a les víctimes de la barbàrie terrorista, sinó que es considera el responsable en termes polítics de part de la tragèdia que ha patit aquest país".

"M'he proposat donar veu i dignificar les víctimes del terrorisme", continua la carta d'Albiol, convidant tot seguit els diferents grups a participar en la trobada amb els presidents de dues entitats de víctimes.

Setge a Forcadell

Tant el PP com Ciutadans han aprofitat la visita d’Otegi per retreure, una vegada més, a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, “que no representa tots els catalans”.

"Espero que, malgrat les seves idees, no tingui la indignitat de posar al mateix nivell les víctimes d'ETA que un dels seus dirigents. ETA va matar 50 persones a Catalunya, entre elles, molts nens", ha afirmat Albiol després de tornar a demanar a Forcadell que no rebi el líder abertzale.

Arrimadas ha insistit en la mateixa línia i ha assegurat que “la majoria de votants de Junts pel Sí i de catalans no estan d’acord amb què el Parlament rebi Otegi. Forcadell no es comporta com la presidenta de tots”.

Jorge Fernández i la CUP

El ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha considerat una "ignomínia" la presència en institucions públiques d'Otegi, en al·lusió a la invitació que li ha fet la CUP perquè intervingui al Parlament català. També ha retret a la CUP que "negui la veu de les víctimes del terrorisme per donar-la als botxins".