La compareixença era per a valorar la resposta del president Carles Puigdemont al requeriment del Govern espanyol. Però Xavier Garcia Albiol ha anat molt més enllà i ha defensat la il·legalització de programes electorals -no tant de partits- que vulguin "destruir el país", com és el cas dels partits independentistes. Aquesta hipòtesi ja va ser llançada pel vicesecretari el PP Pablo Casado en la mateixa roda de premsa en què va advertir Puigdemont que podria acabar com el president Companys.

En aquest sentit, el president del Partit Popular Català ha dit que no és "presentable" que cap partit es presenti en unes eleccions autonòmiques "per a destruir Espanya". Segons Albiol, el que ha dit "no és tan estrany", sinó que passa en altres llocs, com França, Alemanya o "qualsevol país seriós". I ha exemplificat: "No veuria presentable que ERC es presentés dient que proclamarà la República Catalana".

No obstant això, malgrat que és una idea repetida per Ciutadans, Xavier Garcia Albiol ha rebutjat fer servir l'article 155 amb l'objectiu de convocar unes eleccions al Parlament, perquè no solucionaria el problema i no es podrien dur a terme amb normalitat. "Hi ha alguns àmbits que és necessari reconduir cap a la normalitat", ha dit en aquest sentit. Ha assenyalat alguns àmbits, com els mitjans de comunicació públics, els Mossos d'Esquadra, el Diplocat o Ensenyament.

"Descontaminar la Generalitat"

Per altra banda, el líder dels populars catalans ha advertit el president Carles Puigdemont que té 72 hores per fer un pas enrere. Si no, l'Estat actuarà per a "restablir la normalitat". L'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha defensat, serviria per a "obrir les finestres" de la Generalitat per a "descontaminar-la políticament".

Albiol no s'ha volgut posicionar sobre la possibilitat de substituir el Govern en ple, com ha publicat algun diari de Madrid. "El 155 garantiria l'autogovern i el respecte a les institucions catalanes, i posaria una mica de seny", ha afirmat el president del PPC, que ha garantit que s'aplicarà "amb prudència i responsabilitat". En aquest sentit, ha avisat que "la paciència de l'estat de dret té un límit".

“Si en aquestes 72 hores el president de la Generalitat no és capaç de fer un gest de responsabilitat, el Govern d’Espanya estarà legitimat per aplicar les mesures que consideri oportunes”, ha sostingut Albiol, que ha acusat Puigdemont d’haver respost així fer “donar satisfacció als radicals de la CUP i ERC”.