El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha demanat avui al govern espanyol que "explori la via jurídica" per determinar si el president de la Generalitat, Quim Torra, va cometre un "delicte d'apologia", recollit en el Codi Penal, per "haver cridat a atacar l'Estat".

El passat 17 d'agost, Torra va afirmar que el Govern "lluita per una causa justa, per un país que lluita per la democràcia i la llibertat" i, en aquest context, va afegir: "No ens defensarem, atacarem aquest Estat injust".

En declaracions a Onda Cero i a Antena 3, Albiol ha opinat que aquestes afirmacions del president català "van contra la legalitat vigent" i poden "encaixar en un delicte d'apologia de violència contra l'Estat", tipificat en el Codi Penal.

Per això, ha reclamat a l'executiu de Pedro Sánchez que "explori la via jurídica" i, en cas contrari, ha demanat que doni explicacions de per què no actua quan ho permet l'Estat de dret.

“Declaracions molt agressives, bèl·liques”

Segons Albiol, s'ha de "diferenciar" entre unes afirmacions "més o menys pujades de to" i altres, com les pronunciades pel president de la Generalitat, en les que "fa una crida a atacar l'Estat: Es tracta d'unes "declaracions molt agressives, bèl·liques. Són gravíssimes", ha recalcat.

D'una altra banda, el president del PPC ha demanat també explicacions al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, després que els Mossos d'Esquadra hagin identificat catorze persones per la retirada de símbols independentistes, ja que segons el seu parer es tracta d'una "il·legalitat".

Albiol ha afirmat que, en una recent sentència, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya "va obligar a la neutralitat als edificis i espais públics", ha dit.

"Què pensa fer el ministre d'Interior davant d'això?", ha interpel·lat.