"Ara sí que m'adreçaré a vostè", ha dit Xavier García Albiol a Carles Puigdemont després de dedicar la major part de la seva rèplica a assenyalar Artur Mas. El president del grup parlamentari popular ha qualificat la investidura d'"un dels dies més tristos per a la dignitat de Catalunya" i s'ha esforçat a vincular el nou candidat a president amb el "pujolisme", del qual ha dit que "no pot donar lliçons d'ètica".

Bona part de la seva intervenció l'ha dedicat a fer un nou balanç negatiu del Govern encapçalat per Artur Mas, a qui ha acusat de dividir la societat catalana i de voler anul·lar la identitat espanyola dels catalans.

Amb un to menys agressiu que a l'anterior debat d'investidura i que ha anat a la baixa –semblava que se li feia llarg el discurs–, Albiol ha qualificat de "pacte fosc" l'acord entre Junts pel Sí i la CUP per investir Carles Puigdemont i ha tornat a acusar Mas d'"humiliar Catalunya", a més d'haver, diu, humiliat la CUP i la CUP a Mas.

De nou, amenaces

Tal com ho va fer a l'anterior debat d'investidura, Xavier García Albiol ha amenaçat amb parar els peus a l'independentisme si s'intenta "avançar en la ruptura" –referint-se a la aplicació de la suspensió de l'autonomia–, i ha decretat la mort del procés perquè, diu, és il·legal, no és plural i a més, el PP ho impedirà.

Millora del finançament

Com a contraoferta al discurs independentista, Albiol ha ofert una millora del nou sistema de finançament, una millora de la qual ha assegurat que Mariano Rajoy hi està disposat ara que "és el moment".