El president del PPC, Xavier García Albiol, ha qüestionat la transferència de competències a la Generalitat com les d'ensenyament perquè s'han fet servir com un "instrument d'adoctrinament, manipulació de la realitat i catalitzador capa la desconnexió".

En un esmorzar informatiu, ha defensat que la transició va ser un procés "d'intel·ligència i generositat" exemplar però que es va cometre el "greu error" de transferir les competències d'ensenyament a les comunitats autònomes. Ha assegurat que el temps i els fets han demostrat que algunes comunitats s'han "aprofitat de la bona fe" i han convertit part del sistema educatiu en un "potent instrument d'adoctrinament".

D'altra banda, el popular ha asseverat que l'1 d'octubre no hi haurà un referèndum tot i que es pugui produir alguna votació "en una plaça d'un poble o la seu d'ERC" ja que ha garantit que l'Estat donarà una resposta proporcional però "enèrgica" per evitar-ho.

"Adoctrinament" a les escoles

Albiol ha parlat de l'educació catalana com un potent "instrument d'adoctrinament". I és més, ha apuntat que mostra d'això és el fet que hi hagi "centenar d'escoles" on es fa participar menors en manifestacions pel referèndum, es fan crides a la mobilització o "càntics a favor de la independència" per garantir l'1-O. "Estem davant d'un procés de perversió històrica però sobretot moral de la societat", ha manifestat, al temps que ha lamentat que hi ha generacions d'estudiants que creixen en un context de "transgressió de la realitat". 

ANC i Òmnium, "totalitaris"

El popular ha criticat també que s'ha arribat a una situació en què les mobilitzacions al carrer substitueixen les institucions i ha assegurat que l'ANC i Òmnium s'han convertit en "enemics de la democràcia" i tenen una "ideologia antisistema". "S'han convertit en el Messies del moviment independentista i exigiran cobrar un alt preu polític per això", ha dit. Ha afirmat també que no li correspon a ell dir si se'ls pot acusar d'un delicte de sedició però sí que ha volgut deixar clar que "són un dels principals moviments d'agitació independentista" i que porten a terme "pràctiques no són democràtiques" sinó que ho són "d'estats totalitaris". "No els pot sortir gratis", ha alertat. 

Albiol s'ha mostrat convençut que aquests col·lectius no acceptaran la desmobilització a canvi d'un acord fiscal sinó que el que volen és un "protagonisme social i polític" per "obligar a qui està al capdavant de les institucions democràtiques a seguir la pauta que ells marquin". Ha afegit aquí la col·laboració de l'entorn dels comuns i Podemos buscant també l'objectiu de "substituir la democràcia representativa per aldarulls de carrer per rebentar el sistema".