El president del PPC, Xavier García Albiol, ha alertat JxCat i ERC que "millor s'estalviïn" tornar a proposar un candidat amb "comptes pendents amb la justícia" si finalment esgoten tota la via judicial de Jordi Sànchez i opten per un nou candidat.

En declaracions als mitjans, Albiol ha valorat així el pacte entre les dues formacions per tenir una alternativa a Jordi Sànchez en 48 hores si es perden els recursos judicials per tal que el número 2 de JxCat pugui sortir de la presó i assistir al ple d'investidura. "Si és per tornar a suspendre el ple, millor que s'ho estalviïn", ha declarat. En canvi, ha dit que si el candidat que s'acabi proposant no està "hipotecat judicialment" i pot actuar amb "certa normalitat política", serà "benvingut".

D'altra banda, ha dit sobre el cap de files de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, que, tard o d'hora, "arribarà un moment en què haurà de rendir comptes davant la justícia" i, després, "segur que no tindrà llibertat per moure's per països de l'entorn".

Albiol ha afirmat que en el món independentista és tot "molt surrealista" i que ningú podia imaginar dos plens suspesos i que es proposin candidats "que no poden ser". "Només forma part de la normalitat dels partits independentistes, a partir d'aquí no sé què pot passar", ha declarat. El popular ha dit que el govern espanyol està "a l'expectativa" del que passi i ha assegurat que "no pot estar interferint de manera constant en les decisions que li corresponen a les institucions catalanes". 

Per Albiol, el que faci o digui Puigdemont "cada dia interessa menys" i ha dit que això no és positiu perquè és un "desprestigi" per a Catalunya. L'ha acusat també d'interessar-li "poc" el que passa a Catalunya i d'estar només preocupat de "seguir marcant el temps", i ha lamentat que "s'està sortint amb la seva".

Els que cremen fotos del Rei estan "radicalitzats"

Albiol també ha lamentat que hi ha una part de la societat catalana que està "absolutament radicalitzada" perquè "consideren que és normal cremar fotos del Rei, amenaçar amb pintades i amenaçar de mort els que pensen diferent".

Albiol ha lamentat així els episodis en què s'han repetit la crema de fotos del monarca espanyol després de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va considerar que la crema de fotos del Rei el 2007 a Girona no era delicte i s'emmarcava en la llibertat d'expressió.

El popular ha reconegut no agradar-li aquesta sentència, tot i respectar-la, i ha valorat que "no és la millor decisió per poder tornar a la normalitat de respecte institucional, polític i social". Ha afegit que ell hauria preferit que els que porten a terme accions com la crema de fotos del Rei s'haguessin endut un "càstig" i ha lamentat que decisions com la del TEDH han fet que es reprodueixin les cremades de fotos "d'un símbol" per als que se senten espanyols.