El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, ha titllat avui la CUP de "franquistes i dictadors" per dir que els Mossos d'Esquadra han "d'obeir els polítics i no els jutges", després de la detenció de l'alcaldessa de Berga (Berguedà), Montse Venturós, per part de la policia catalana.

Venturós va acceptar divendres declarar davant del jutge de Berga, després d'haver estat detinguda pels Mossos per ordre del mateix instructor, al qual va plantar en les dues ocasions en què la va citar a declarar com a investigada per dos delictes electorals.

El jutge manté obertes dues causes contra l'alcaldessa de Berga per haver-se negat a retirar l'estelada de la façana del consistori, malgrat que així ho va exigir la Junta Electoral a les eleccions autonòmiques del 27-S i generals del 20-D.

El fet que fossin els Mossos, que actuaven com a policia judicial, els que detinguessin l'alcaldessa ha tensat la relació entre la CUP i el Govern en plena negociació pressupostària.

En roda de premsa a la seu del PPC, Albiol ha considerat que "és una anomalia democràtica que el Govern només tingui com a opció arribar a un acord de pressupostos amb un partit antisistema i amb el partit més radical. És una anomalia i una perversió social i democràtica que la CUP decideixi les polítiques a Catalunya".

A més, ha lamentat que "s'estigui condicionant l'aprovació dels pressupostos perquè els Mossos estiguin fent la feina que estan obligats a fer", cosa que és "l'evidència més clara de la decadència del Govern, condicionat per aquest tipus d'individus".

Però Albiol ha anat més enllà i ha carregat contra l'"atreviment" de la CUP de "dir que els Mossos han d'obeir polítics i no jutges", cosa que "és propi del franquisme i les dictadures més dures".

"La CUP està actuant com el govern franquista. És propi de la dictadura de Franco, és el mateix, són igual de dictadors. És una tremenda tristesa com a català i sobretot com a demòcrata", ha afirmat.

Reunió Puigdemont-Rajoy

D'una altra banda, ha demanat al president català, Carles Puigdemont, que d'una vegada per sempre demani una trobada a Madrid amb el president del Govern, Mariano Rajoy, i que la Generalitat s'obri al diàleg per "desbloquejar" la situació a Catalunya i abordar propostes que "afectin en positiu els ciutadans".

Ha instat així Puigdemont a parlar d'un nou model de finançament, de propostes per millorar la situació econòmica i d'estímul econòmic i laboral, així com d'inversions, especialment en el referent al corredor mediterrani. "El Govern d'Espanya està disposat a seure i parlar", ha dit.

"El convidem que vagi a Madrid a reunir-se sense amenaces, amb to constructiu, en lloc de seguir bloquejant. Però si la seva única proposta és referèndum sí o referèndum també, per aquí anirem malament. Si va a veure Rajoy amb una proposta de referèndum, amb tota sinceritat, es pot estalviar el pont aeri, perquè és una provocació i no li servirà de res", ha sentenciat.