El president del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat aquest diumenge que la resposta davant l'aprovació de lleis de desconnexió al Parlament —"si finalment es porta a terme el cop a la democràcia, el cop d'estat"— serà "proporcional, mesurada però decidida". Així ho ha assegurat en un acte de partit a Castelldefels (Baix Llobregat). Albiol veu com una opció "vàlida" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució tot i que no li "agradaria" perquè significaria que s'ha "arribat al màxim i al límit".

En aquest context ha reclamat al PSOE i a Cs que concretin quines són les mesures que plantegen en cas que "d'aquí a 72 hores [el Govern, Junts pel Sí i la CUP] consumeixin l'amenaça de cop a la democràcia". El dirigent del PPC, que ha assegurat que les portes de la Moncloa estan obertes al Govern per a una proposta "ajustada a la legalitat", ha reblat que els seus diputats no participaran en una votació "il·legal" al Parlament però ha advertit també, sense voler entrar en més detalls, que els populars defensaran les seves propostes com a oposició a la cambra.

Comissió d'investigació a Forn

Albiol ha assegurat que si durant la propera setmana el conseller d'Interior, Joaquim Forn, no compareix al Parlament, els populars "sol·licitaran" la creació d'una comissió d'investigació a la cambra. Volen que els diputats analitzin a fons "per saber la veritat i saber exactament què ha passat i per què s'ha mentit i enganyat" sobre el suposat avís d'amenaça d'atemptat a la Rambla per part de la CIA. "Específicament per conèixer els detalls dels darrers dies", ha concretat Albiol en visitar Castelldefels (Baix Llobregat) aquest diumenge. "Les dades que anem coneixent ens posen els pèls de punta perquè es demostra que durant els dies posteriors a l'atemptat el Govern ha estat mentint", ha insistit Albiol sense "qüestionar el paper" dels Mossos.

Per fer efectiva els propers dies la comissió d'investigació, el PPC previsiblement s'hauria d'aliar amb algun altre grup de la cambra i dur-ho a votació del ple —el reglament del Parlament diu que l'hemicicle pot acordar-ho a proposta de grups parlamentaris o de la cinquena part dels diputats; o de la Mesa, o de la Junta de Portaveus o del Govern—. Per fer-la efectiva, Albiol ho hauria de fer d'aquesta manera perquè la via de creació automàtica d'una comissió d'investigació, si ho demanen una tercera part dels diputats o tres grups, ja es va fer servir per investigar l'anomenat 'cas Vidal'. Llavors van ser ja Cs, PSC i PPC qui en van forçar la creació al febrer i el reglament estableix que els proposants de la via automàtica només poden presentar una proposta vinculant a l'any.