L'Ajuntament de Badalona ha decidit fer un canvi respecte a la seguretat dels edificis públics. L'alcalde Xavier García Albiol ha contractat vigilants de seguretat privada per fer el servei de vigilància estàtica al consistori i altres edificis municipals. Fins ara, 6 efectius de la Guàrdia Urbana s'encarregava d'aquesta tasca, però ara han passat a fer patrullatge i altres tasques pròpies de la policia local. És una de les principals apostes d'Albiol que ha insistit en la idea de sumar efectius al carrer per garantir la seguretat de la ciutat "aquest és un pas més en la pressa de mesures d’urgència que permetin tenir més policia al carrer i que puguin fer feines de seguretat pública per a les quals estan plenament qualificats", ha destacat l’alcalde en un comunicat.

Garantia de seguretat al carrer 

García Albiol ha defensat que la mesura no significa "privatitzar la seguretat", sinó que és "garantir més vigilància i seguretat al carrer, que és el que necessiten els veïns". Precisament, sobre aquesta qüestió, l'alcalde badaloní ha apuntat que continuen treballant per dotar el cos de la Guàrdia Urbana dels recursos humans que "necessita una ciutat com Badalona", com a prova d'això, ha apuntat que "s’incorporaran 23 nous agents i s’ha obert convocatòria per augmentar la plantilla en 46 efectius més". 

D’altra banda, segons ha explicat el consistori, el nou contracte inclou també la incorporació de personal de seguretat per controlar l’accés a les oficines dels Serveis Bàsics d'Atenció Social (SBAS) dels barris de la Salut, Llefià i Sant Roc, amb l’objectiu de millorar les condicions de treball de les persones que fan atenció al públic en aquestes oficines.

Lluita contra l'ocupació

Una de les màximes del programa d'Albiol ha estat lluitar contra la inseguretat a Badalona. Per això l’ajuntament de Badalona preveu aprovar un protocol adreçat a la policia que actua per fer fora els ocupes conflictius. L’alcalde, Xavier García Albiol, va anunciar fa només una setmana que aquest octubre portaran el document a aprovació del ple municipal, amb la intenció de garantir- un “coixí jurídic” als agents que intervenen en un desnonament, bé siguin de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra. “Actualment, si un policia comet un mínim error a l’hora de frenar una ocupació, acaba imputat i inhabilitat”, va assenyalar Albiol, que considera que cal un protocol per a què els agents “sàpiguen de manera molt rigorosa què poden fer”. L’alcalde també va assegurar que l’any que ve la Guàrdia Urbana tindrà una unitat especialitzada en desocupacions.

Albiol va assegurar que la policia disposa d’un marge d’actuació que a l’hora de la veritat "queda molt reduït perquè els agents no estan ben protegits". “En cas de dubte, acaben permetent que es consolidi una ocupació perquè tots actuen amb prudència, amb por de no cometre un mínim error”, apuntava, tot lamentant que “hi ha casos en què els ocupes se saben millor la llei que els policies”. Per evitar aquestes situacions, l’ajuntament aprovarà durant les pròximes setmanes un protocol que indiqui “de manera molt rigorosa” als agents què poden fer quan actuen per desnonar uns ocupes conflictius. L’alcalde ha defensat que si la policia “té una bona formació i protecció jurídica", moltes de les ocupacions "es poden aixecar”.