El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha dit que sent "vergonya" davant la "nova genialitat" del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) i ha ironitzat sobre si la pròxima pregunta d'aquest organisme de la Generalitat als ciutadans serà si "s'ha de fer fora de Catalunya als catalans no independentistes".

Les declaracions d'Albiol vénen arran de la voluntat del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de preparar una enquesta, dirigida especialment als joves catalans, en la qual es pregunta sobre la importància que concedeixen a complir sempre les lleis i les normes, i també sobre la seva predisposició a allistar-se a l'exèrcit en cas de necessitat.

En roda de premsa a la seu central del PP català després de la reunió del comitè de direcció del partit, acompanyat del coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, Albiol ha lamentat que "el Govern desperti els catalans cada dia amb una nova genialitat". El dirigent ha qualificat d'"aberració" que "un organisme oficial pregunti als ciutadans si els sembla que s'han de complir les lleis", una pregunta que "evidencia que a Catalunya s'està vivint un procés de desconnexió, sí, però de desconnexió dels dirigents de CDC i ERC amb la realitat i el sentit comú".

"Ningú que no tingui un perdigó a l'ala i amb un mínim de responsabilitat i respecte per la democràcia pot fer aquest plantejament", ha assegurat Albiol, que s'ha preguntat també si el següent pas serà "preguntar si a aquells catalans no independentistes se'ns ha de fer fora de Catalunya?". El dirigent ha titllat la proposta del CEO de "vergonya" i ha defensat que "posa en evidència el grau de degradació institucional de la Generalitat".

Junqueras als EUA

Pel que fa al viatge oficial als Estats Units del vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, Albiol ha considerat que a priori "viatjar i donar a conèixer Catalunya no és dolent, és positiu", però no si del que es tracta és d'"aprofitar aquest viatge per vendre el relat de la Catalunya separada d'Espanya".

"Això és utilitzar les institucions d'una manera inadmissible. Si, com diu Junqueras, ha anat als Estats Units a buscar noves vies de finançament (més enllà del Fons de Liquiditat Autonòmic), molt em temo que tornarà amb les mans buides, perquè la Generalitat no té crèdit polític ni econòmic i és gràcies al Govern d'Espanya que no ha entrat en bancarrota", ha assegurat.

D'aquesta manera, Albiol s'ha referit al viatge que el vicepresident farà durant aquesta setmana als Estats Units on es reuniran representants d'inversors institucionals en deute davant la hipòtesi que Catalunya pugui tornar a emetre deute, un viatge que ja ha començat amb l'estret marcatge del cònsol espanyol.